Simons stelt Kamervragen over Israel

Sylvana Simons (BIJ1) stelt een rits Kamervragen over ‘het verbreken van de wapenstilstand (met Gaza) door Israël’. De vragen komen zeer suggestief en sturend over.

Palestijnen prepareren ballonnen vol ontvlambaar materiaal die los worden gelaten naar Israel. (bron: Telegram)

Zo is Simons van mening dat het staakt-het-vuren is doorbroken door Israel, daar zij luchtaanvallen hebben uitgevoerd op doelen in Gaza. Het feit dat deze luchtaanvallen een reactie zijn op de opgelaten brandballonnen vanuit Gaza, doet Simons af als een Israelische bewering. Zo vraagt zij naar meer informatie over die brandballonnen.

Opvallend genoeg betwijfelt Simons dus of er überhaupt ballonnen zijn opgelaten. Zo schrijft ze: ‘Acht u het bewezen dat er vanaf de Gazastrook ‘brandballonnen’ zijn opgelaten, zoals Israël beweert? Indien ja, op welke informatie baseert u zich?’ Ook suggereert zij dat dat de ballonnen zouden zijn opgelaten door een organisatie die geen partij zouden zijn in het staakt-het-vuren, waarmee de verantwoordelijkheid dus niet bij terreurorganisatie Hamas zou liggen. Simons schrijft: ‘Is het duidelijk wie de afzender van deze vermoedelijk verstuurde brandballonnen zou zijn? Is dit een partij in de totstandkoming van de wapenstilstand?’ Hiermee negeert zij het feit dat Hamas niet alleen de facto verantwoordelijkheid draagt voor de Gazastrook, maar ook dat het deze acties onder strenge toezicht van Hamas staan dan wel worden getolereerd door Hamas.

(Foto’s gedeeld in het Telegram-kanaal Gaza News Now (أخبار غزة الآن) met als onderschrijft: #photos | Launching a batch of incendiary balloons on the Gaza cover a while ago (#صور | إطلاق دفعة من البالونات الحارقة على غلاف غزة قبل قليل) – geplaatst op 18 juni 2021.)

Deze brandballonnen worden sedert enkele jaren opgelaten door verschillende Palestijnse terreurgroeperingen. Dit delen zij openlijk op sociale media, met name op verschillende kanalen op de app Telegram. Ook op Twitter doen openlijke foto’s van de preparatie én de gevolgen van deze brandballonnen de rondte.

Hierdoor ontstaan regelmatig grote branden, waarbij hectares aan natuur en landbouwgrond verloren gaan en waarbij onschuldige burgers gevaar lopen. Opvallend, in 2020 waarschuwde Egypte de verschillende Palestijnse terreurgroepen in Gaza nog dat zij moesten stoppen met het oplaten van de brandballonnen. Het is namelijk niet voor het eerst dat vanuit Gaza dit soort ballonnen worden opgelaten, ook in de voorgaande jaren werden ballonnen ingezet door onder meer Hamas.

Ondanks de brandballonnen en daaropvolgende Israelische luchtaanvallen heeft Israel de strenge maatregelen rond Gaza zelfs al versoepeld. Tevens gaan de gesprekken tussen Hamas en Israel, die via Egypte lopen nog steeds door. Deze gesprekken gaan zowel over de politieke als over de humanitaire zaken betreffende Gaza.

Simons beschuldigt Israel ook van ‘koloniale politiek, provocaties en agressie’, en negeert daarbij volkomen het feit dat de Israelische acties in Gaza een reactie op de bovengenoemde vijandigheden zijn. Zij legt de schuld van een mogelijke nieuwe escalatie volledig bij Israel. Simons stelt premier Rutte’s uitspraken over Israel’s recht van verdediging opnieuw ter discussie.

De belangrijkste vraag voor de inwoners van Gaza dreigt door deze poging om Israel als de boeman af te schilderen te sneuvelen: ‘Bent u bereid noodhulp in te zetten voor burgers in Gaza die worden getroffen door het verbreken van de wapenstilstand?’. Met haar gestelde vragen wekt Simons de indruk vooral aandacht te hebben voor demoniseren van Israel, en veel minder voor de erbarmelijke situatie waarin de inwoners van Gaza zich bevinden.

Simons’ weigering om zelfs maar een beetje schuld bij Palestijnse groepen te leggen is niet alleen maar opvallend. Het is vooral ook zeer schadelijk voor hun zaak en voor een mogelijke vrede op basis van de tweestatenoplossing.