Veldbranden in Israël na oplaten terreurballonnen in Gaza

Donderdag was sprake van meerdere veldbranden in Zuid-Israël, nadat in Gaza ballonnen met geïmproviseerde explosieven en vuurbommen waren opgelaten. In antwoord op de terreurballonnen, heeft de Israëlische luchtmacht ondergrondse infrastructuur van Hamas gebombardeerd.

Donderdag waren tenminste drie veldbranden ontstaan in het zuiden van Israël. De Zonen van Zawari, een aan Hamas gelieerde jongerengroep in de Gazastrook, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De Hamas-jongerengroep heeft tevens een video gepubliceerd is waarop te zien is dat ballonnen met ontstekingen en kleine geïmproviseerde explosieven worden opgelaten.

In de Israëlische stad Arad, bijna 80 kilometer van de Gazastrook vandaan, was diezelfde dag een ballon ontdekt met daaraan een explosief. De explosievenopruimingsdienst van de politie heeft het pakketje onschadelijk gemaakt.

In antwoord op de veldbranden, heeft de Israëlische luchtmacht donderdagavond laat een Hamas-positie in het noorden van de Gazastrook getroffen. De IDF meldt dat “ondergrondse infrastructuur” van de Palestijnse terreurgroep die de kustenclave bestuurt het doelwit van de luchtaanval was. Met ondergrondse infrastructuur wordt doorgaans gedoeld op raketlanceerinstallaties die in de grond begraven zijn.

Het oplaten van de terreurballonnen komt enkele dagen na een raketaanval vanuit Gaza. Zondag om negen uur ‘s avonds werd een raket bij Sderot onderschept, waarop de Israëlische luchtmacht luchtaanvallen in de Gazastrook heeft uitgevoerd.

“De staat Israël accepteert geen enkele schending van zijn soevereiniteit en het berokkenen van schade aan inwoners in het zuiden”, zo twitterde de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz na de luchtaanvallen van donderdagavond. 

“In Gaza moet men begrijpen dat er geen andere oplossing is – alleen de terugkeer van de jongens naar huis en vrede zullen leiden tot economische groei in de Gazastrook”. Met de terugkeer van de jongens refereert Gantz naar de de twee lichamen van IDF-militairen en de twee vermisten die Hamas vasthoudt. De terreurgroep houdt sinds 2014 de lichamen van de omgekomen IDF-militairen Hadar Goldin en Oron Shaul vast, en houdt naar verluidt Avera Mengistu en Hisham al-Sayed gevangen, die in respectievelijk 2014 en 2015 vanuit Israël de grens met Gaza zijn overgestoken. Sindsdien is geen enkel teken van leven meer vernomen van Mengistu of Al-Sayed. “Als de terroristische organisaties het nog niet hebben begrepen: wie Israël op de proef stelt, zal hard getroffen worden”, zo sluit Gantz zijn bericht op Twitter af.

De provocaties vanuit Gaza komen ten tijde van verhoogde spanningen aan de noordgrens met Libanon. Het Israëlische leger is in het noorden aan de grens met Libanon nog altijd in verhoogde staat van paraatheid, waar rekening wordt gehouden met een vergeldingsaanval door Hezbollah nadat afgelopen maand een militant van de Libanese terreurbeweging is omgekomen bij een Israëlische luchtaanval in Syrië. De IDF wil een escalatie aan twee fronten tegelijkertijd vermijden en de gewapende groepen in Gaza maken van deze gelegenheid gebruik de druk op Israël op te voeren.