Egypte waarschuwt Hamas te stoppen met terreurballonnen

Egypte roept Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen op te stoppen met het oplaten van terreurballonnen vanuit de Gazastrook. Ondanks meerdere vergeldingsacties door Israël, worden de ballonnen met geïmproviseerde explosieven nog steeds opgelaten.

Naast gewone ballonnen worden ook condooms met helium gevuld om geïmproviseerde explosieven en brandbommen naar Israël te sturen

Sinds vorige week worden in de Gazastrook volop terreurballonnen opgelaten. Aan terreurbewegingen gelieerde jongeren laten geïmproviseerde explosieven en brandbommen aan ballonnen op, met als doel terreur in Israël te zaaien. Inmiddels is dagelijks sprake van veldbranden in het zuiden van de Joodse staat. Daarnaast is een week geleden een raket afgevuurd op Sderot en vond afgelopen zondag een beschieting vanuit de kustenclave plaats.

In antwoord op de provocaties heeft de Israëlische luchtmacht al een aantal keren observatieposten en ondergrondse infrastructuur van Hamas getroffen. Israël houdt de terreurbeweging verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit de Gazastrook plaatsvindt, daar het de kustenclave de facto bestuurt. Bovendien ondersteunt Hamas de ballongroepen actief.

Ondanks de vergeldingsaanvallen, blijven de aanvallen met terreurballonnen onverminderd doorgaan. Naast beperkte luchtaanvallen is Israël daarom overgegaan op andere vergeldingsacties. Dinsdag werd de Kerem Shalom-grensovergang gesloten, met uitzondering humanitaire goederen en aanvankelijk brandstof.

De ballongroepen zijn echter niet onder de indruk en zetten hun ecoterroristische activiteiten voort. Hierop heeft Israël besloten “tot nader orde” ook geen brandstof meer tot de Gazastrook toe te laten. Daarnaast is de visserszone van Gaza beperkt van 15 naar 8 nautische mijlen. “Hamas zal de gevolgen dragen voor het geweld tegen de burgers van de staat Israël”, aldus de Israelische Coordination of Government Activities in the Territories (COGAT).

Egypte heeft deze week Hamas gewaarschuwd te stoppen met de aanvallen met terreurballonnen. Het land, dat bemiddelt tussen de Gazaanse facties en Israël om de rust te bewaren, voorziet dat als de aanvallen niet stoppen dit tot een grote escalatie met Israël zal leiden. Leiders van Hamas en Islamitische Jihad – op Hamas na de grootste gewapende factie in Gaza – zijn naar Caïro uitgenodigd voor gesprekken om een nieuwe oorlog te voorkomen.

Hamas heeft bij Egypte geklaagd dat Israël teveel zou treuzelen met het versoepelen van de blokkade van de Gazastrook. De provocaties die sinds vorige week toenemen zouden bedoeld zijn om de druk op Israël op te voeren. Er is sprake van een fragiele wapenstilstand waarbij de blokkade van de door Hamas bestuurde Gazastrook enigszins werd verlicht, miljoenen aan kapitaalinjecties van Qatar werd toegelaten en Israël de toevoer van nutsvoorzieningen tot de kustenclave ging uitbreiden. Volgens de Libanese krant zouden Hamas en andere facties echter het staakt-het-vuren binnenkort willen beëindigen.