Gazaanse facties zoeken de escalatie met Israël op

De Gazaanse facties zoeken de escalatie met Israël op. Al een aantal dagen is vrijwel dagelijks sprake van provocaties door milities vanuit de Gazastrook. De Libanese krant Al-Akhbar meldt dat Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen binnenkort het staakt-het-vuren willen beëindigen. 

Zondag was sprake van een schietaanval vanuit de Gazastrook. Arbeiders die aan het veiligheidshek tussen Israël en Gaza aan het werk waren, werden beschoten. Hierop trok het Israëlische leger een rookgordijn op en is geschoten in de richting waar het geweervuur vandaan was gekomen. Zover bekend zijn aan beide kanten geen slachtoffers gevallen.

Sinds vorige week is dagelijks sprake van het oplaten van terreurballonnen. Jongerengroepen gelieerd aan verschillende terreurbewegingen in de Gazastrook laten geïmproviseerde explosieven en vuurbommen aan ballonnen op, die door de wind naar Zuid-Israël vliegen. Al een aantal dagen is sprake van veldbranden in Israëlisch natuurgebied als gevolg van de ballonnen.

Donderdagavond voerde de Israëlische luchtmacht nog een vergeldingsactie uit voor de terreurballonnen. Ondergrondse infrastructuur van Hamas – raketlanceerinstallaties die in de grond begraven zijn – werd toen getroffen. Het oplaten van ballonnen met explosieven en brandbommen ging echter onverminderd door.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz en IDF-stafchef Aviv Kochavi kwamen zondag bijeen om te spreken over de toenemende spanningen. De twee zouden overeen zijn gekomen dat als het oplaten van terreurballonnen doorgaat, dit zal leiden tot een “significante” reactie van de Israëlische zijde, zelfs  als dit tot een escalatie leidt.

In antwoord op de voortdurende terreurballonnen en de schietaanval van zondag, heeft de Israëlische luchtmacht in de nacht van zondag op maandag een observatiepost van Hamas getroffen. De ballon-eenheden in Gaza zijn echter niet onder de indruk en gaan onverminderd door met het oplaten van explosieven en brandbommen aan ballonnen met als doel terreur in Israël te zaaien.

Maandagochtend heeft Hamas een salvo raketten richting de Middellandse Zee afgevuurd. Dergelijke raketbeschietingen dienen als test, maar zijn ook een signaal richting Israël – de laatste tijd is sprake van een toename in het aantal rakettesten door Hamas en andere Gazaanse facties.

Volgens de Libanese krant Al-Akhbar zijn Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen voornemens het staakt-het-vuren met Israël te beëindigen. Dit hebben de Gazaanse facties aan Egypte laten weten, dat bemiddelt tussen Israël en Hamas om de rust in de regio te bewaren. Er was sprake van een fragiele wapenstilstand waarbij de blokkade van de door Hamas bestuurde Gazastrook enigszins werd verlicht, miljoenen aan kapitaalinjecties van Qatar werd toegelaten en Israël de toevoer van nutsvoorzieningen tot de kustenclave ging uitbreiden. Desondanks was af en toe nog steeds sprake van een raketaanval, en eens in de zoveel tijd zelfs sprake van een serieuze escalatie.

De voornaamste reden voor het willen beëindigen van het wapenstilstandsakkoord zou de onvrede de “voortdurende economische blokkade” zijn, zo meldt Al-Akhbar. De Gazaanse facties vinden volgens de Libanese krant dat Israël teveel treuzelt met het versoepelen van de blokkade van de Gazastrook. De provocaties die sinds vorige week toenemen zouden bedoeld zijn om de druk op Israël op te voeren.