Staakt-het-vuren na meer dan 90 raketten en mortiergranaten

Nadat sinds zondag meer dan 90 raketten en mortiergranaten vanuit de Gazastrook op Israël zijn afgevuurd, lijkt sinds maandagavond sprake te zijn van een staakt-het-vuren.

Op de vroege zondagochtend probeerden twee Palestijnen een explosief bij het grenshek tussen Gaza en Israël te plaatsen. De twee werden opgemerkt door het Israëlische leger en werden doodgeschoten. Militairen van de IDF voorkwamen dat andere Palestijnen de lichamen konden repatriëren door te schieten op hen die te dichtbij kwamen, waarbij een aantal gewonden zijn gevallen. Een bulldozer, begeleid door een tank, heeft een stoffelijk overschot meegenomen naar Israël.

Islamitische Jihad heeft bevestigd dat een van de twee doden lid van hen was. De terreurgroep zwoer wraak, en waarschuwde dat het bloed van hun martelaren “niet verspild zal worden”. Vanaf zondagmiddag werden tientallen raketten en mortiergranaten door de Iraanse proxy en een aantal andere facties in Gaza op dorpen en steden in Zuid-Israël afgevuurd. Deze beschietingen duurden tot maandagavond voort. Bij elkaar zijn, zo meldt het Israëlische leger, meer dan 90 projectielen op Israël afgevuurd.

Van zondagnacht tot en met maandagavond heeft de Israëlische luchtmacht posities van Islamitische Jihad in de Gazastrook gebombardeerd. De eerste nacht is ook een basis van de Palestijnse terreurgroep bij Damascus getroffen, een signaal aan het leiderschap van Islamitische Jihad dat het zich in Syrië niet onschendbaar moet wanen. 

Maandagmiddag werd meerdere keren gesproken over een mogelijk staakt-het-vuren door Palestijnse facties. De raket- en mortierbeschietingen stopten echter niet tot maandagavond laat, Islamitische Jihad zegt sinds half twaalf ’s avonds een wapenstilstand ingesteld te hebben.

Dinsdag zijn scholen in het zuiden van Israël gesloten, waardoor zo’n 55 000 kinderen thuis blijven. Wegen en treinsporen worden weer heropend, in de verwachting dat het staakt-het-vuren voorlopig stand zal houden.

Houdt Hamas Islamitische Jihad wel in de hand?

Analisten anticiperen echter dat Islamitische Jihad zal blijven proberen Israël te provoceren tot een nieuw conflict. Hamas, de terreurgroep die de Gazastrook sinds 2007 bestuurt, probeert een wapenstilstand in stand te houden om de blokkade op de kustenclave te verlichten. Islamitische Jihad kent echter geen bestuurlijke verantwoordelijkheid en trekt, op aansturing van Iran, haar eigen plannen en voert geregeld aanvallen op Israël uit.

Na de zoveelste escalatie door Islamitische Jihad is het dan ook de vraag of Hamas de collega-terroristen in de hand kan houden. De de facto bestuurders van de Gazastrook mengden zich dit keer – net als in november – niet in de strijd tegen Israël, maar verzaakt met het vrijelijk laten opereren van de Iraanse proxy wel haar belofte tot kalmte. Aan de Israëlische zijde gaan dan ook steeds meer stemmen op dat het sluiten van een wapenstilstand met de machthebbers in de kustenclave niet werkt, daar andere militante facties in de Gazastrook niet door Hamas aan de lijn worden gehouden.