Islamitische Jihad vuurt tientallen raketten af na mislukte grensoperatie

Zondagochtend zijn twee Palestijnen in Gaza aan de grens met Israël doodgeschoten nadat ze hadden geprobeerd een explosief te plaatsen. Hierop heeft Islamitische Jihad wraak gezworen en heeft de terreurgroep tientallen raketten afgevuurd. De Israëlische luchtmacht heeft gereageerd met bombardementen in Gaza en Syrië.

Op de vroege zondagochtend probeerden twee Palestijnen een explosief bij het grenshek tussen Gaza en Israël te plaatsen. De twee werden opgemerkt door het Israëlische leger en werden doodgeschoten. Militairen van de IDF voorkwamen dat andere Palestijnen de lichamen konden repatriëren door te schieten op hen die te dichtbij kwamen, waarbij een aantal gewonden zijn gevallen. Een bulldozer, begeleid door een tank, heeft een stoffelijk overschot meegenomen naar Israël.

Het meenemen van het lichaam komt een week nadat minister van Defensie Naftali Bennett heeft aangekondigd lichamen van terroristen te gaan vasthouden. Deze stoffelijke overschotten wil Bennett inzetten als ruilmiddel. Sinds de Gaza-oorlog van 2014 houdt terreurbeweging Hamas de lichamen van de omgekomen Hadar Goldin en Oron Shaul vast, en houdt naar verluidt Avera Mengistu en Hisham al-Sayed gevangen, die in respectievelijk 2014 en 2015 vanuit Israël de grens met Gaza zijn overgestoken. Sindsdien is geen enkel teken van leven meer vernomen van Mengistu of Al-Sayed.

Islamitische Jihad heeft bevestigd dat een van de twee doden lid van hen was. De terreurgroep zwoer wraak, en waarschuwde dat het bloed van hun martelaren “niet verspild zal worden”. Verschillende facties in de Gazastrook reageerden woedend op het meenemen van het lichaam door het Israëlische leger. Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum spreekt van een “gruwelijke misdaad” en de “zionistische vijand draagt de volledige verantwoordelijkheid voor de gevolgen”, aldus de woordvoerder van de terreurgroep die sinds 2007 in Gaza de macht in handen heeft.

Sinds zondagmiddag zijn vanuit Gaza tientallen raketten op Israël afgevuurd. Zowel Ashkelon als Sderot hebben meerdere salvo’s te verduren gehad. Dorpen in de buurt van de Gazastrook zijn ook meerdere keren doelwit van beschietingen geweest.

De Israëlische luchtmacht heeft tot de nacht met haar antwoord gewacht. De IAF zegt tientallen posities van Islamitische Jihad in de Gazastrook te hebben gebombardeerd. Daarnaast is de luchtmacht echter ook bij Damascus in actie gekomen. Islamitische Jihad bevestigt dat twee leden in Syrië zijn omgekomen. Volgens de IAF is meest belangrijke basis van de terreurgroep in Syrië getroffen, waar leden van Islamitische Jihad werden getraind en raketten werden ontwikkeld.

Maandag is Israël nog steeds het toneel van raketaanvallen. “De IDF zal agressief reageren op de terreuractiviteiten van Islamitische Jihad”, aldus het Israëlische leger in een statement.

Hamas afwezig

Opvallend is de afwezigheid van Hamas tot nu toe. Tot nu toe hebben alleen Islamitische Jihad en een aantal andere kleinere facties raketten en mortiergranaten op Israël afgevuurd, en de Israëlische luchtmacht heeft zich dan ook tot nu toe beperkt tot luchtaanvallen op de Iraanse proxy. 

Hamas stelde zich in november op dezelfde manier op. Op de vroege ochtend van 12 november werd Islamitische Jihad-commandant Abu al-Ata gedood bij een gerichte aanval door de Israëlische luchtmacht op zijn huis. De terreurcommandant werd door Israël verantwoordelijk gehouden voor meerdere raketaanvallen op de Joodse staat. In antwoord op de dood van Abu al-Ata, vuurde terreurbeweging Islamitische Jihad samen met een aantal andere milities in de Gazastrook tientallen raketten op Israël af. 

Tijdens deze escalatie was Hamas de grote afwezige. In tegenstelling tot voorgaande gevechten met Israël, deed de terreurgroep die de Gazastrook de facto bestuurt niet mee aan de raketaanvallen op de Joodse staat. De Palestijnse factie trachtte het staakt-het-vurenakkoord met Israël in stand te houden, en de Israëlische luchtmacht beperkte zich tijdens deze gevechtsronde dan ook tot het bombarderen van posities van Islamitische Jihad en andere militante groeperingen in Gaza die wél raketten op Israël afvuurden. Dit leidde tot spanningen tussen Hamas en Islamitische Jihad, die inmiddels weer bijgelegd zouden zijn. Nu stelt Hamas zich echter opnieuw passief op.

‘Grote operatie’ 

Zowel de Israëlische premier Netanyahu als defensieminister Bennett dreigen met een “grote operatie” als de raketaanvallen doorgaan. “We zijn een plan aan het voorbereiden om de situatie in de Gazastrook fundamenteel te veranderen”, aldus Bennett. “Oorlog is een laatste keus, maar misschien is er geen ontsnapping van mogelijk”, zo zegt Netanyahu. De premier ontkent dat politieke beweegredenen wanneer het gaat om de veiligheid van Israël. Op 2 maart gaat de Israëlische kiezer voor de derde keer in een jaar tijd naar de stembus.