Palestijnse Autoriteit waarschuwt voor ‘gevaarlijke verjoodsing’ van Jeruzalem

De Palestijnse Autoriteit (PA) waarschuwde deze week voor de ‘verjoodsing’ van Jeruzalem en de Tempelberg, de heiligste plaats voor Joden. De complottheorie werd afgelopen zondag, op de joodse vastendag van 17 Tammoez, uit de doeken gedaan in de officiele PA-krant Al-Hayat Al-Jadida.

Volgens het Palestijnse bestuur is met de vastendag “het meest gevaarlijke seizoen van verjoodsing” begonnen. Mediawaakond Palestinian Media Watch publiceerde het vertaalde artikel op woensdag.

Joden bezoeken de Westelijke Tempelmuur op Tisja Beav, de meest treurige dag op de joodse kalender

‘Extremistische Joden’
“Voor de meest extremistische Joden is het vandaag een Talmoedische feestdag, die het begin markeert van het meest gevaarlijke seizoen van verjoodsing. Dit wordt de vast van Tammoez genoemd, en vormt de aanloop naar de dag waarop de verwoesting van de vermeende Tempel wordt herdacht”, aldus de Palestijnse Autoriteit. Hiermee doelt men op de drie weken voorafgaand aan Tisja Beav (9 Av), dat dit jaar op zondag 11 augustus valt.

In deze drie weken rouwen Joden wereldwijd om de verwoesting van de Tempels in Jeruzalem, die begon met het doorbreken van de stadsmuren op 17 Tammoez. Zowel op 17 Tammoez als op 9 Av wordt gevast om stil te staan bij deze nationale ramp. Volgens de Palestijnen is de Joodse rouwperiode echter vooral een excuus om de hoofdstad van de Joodse staat te ‘verjoodsen’, aldus het artikel in Al-Hayat Al-Jadida.

Tempelberg
Het Palestijnse ministerie van Religieuze Zaken veroordeelt in het communiqué oproepen van “vermeende Tempelorganisaties”, Israelische groepen die ijveren voor Joodse rechten op de heiligste plek voor Joden. Niet-moslims mogen slechts sporadisch de Tempelberg bezoeken, en het is voor hen verboden om er te bidden. Tempelorganisaties zoals The Temple Institute willen dit veranderen, en roepen Joden daarom regelmatig op om de berg te bezoeken.

Op de Tempelberg bevinden zich sinds enkele honderden jaren ook islamitische heiligdommen, en de Joodse bezoeken zijn een doorn in het oog van de Palestijnse Autoriteit. De PA roept daarom “de internationale gemeenschap, Arabische en islamitische landen” op om de “inbraken in de gezegende Al-Aqsamoskee” te stoppen.

De moskee omvat volgens de Palestijnen overigens de hele Tempelberg, aangezien Joden in de Al-Aqsamoskee zelf al helemaal niet welkom zijn. In het verleden beweerde een geestelijke van de Palestijnse Autoriteit zelfs dat de Westelijke Tempelmuur onderdeel uitmaakt van de Al-Aqsamoskee: alles in een poging de historische connecties tussen de Joden en hun zogenaamd ‘vermeende’ heiligste plek te ontkennen.

Godsdienstvrijheid
In werkelijkheid is er geen sprake van ‘verjoodsing’ van de Tempelberg in Jeruzalem. Sinds Israel in 1967 een einde maakte aan de bezetting van de Oude Stad door Jordanië, garandeert de Joodse staat juist de godsdienstvrijheid voor Joden, christenen én moslims. Ter illustratie: toen de stad nog onder Jordaans bewind was werden Joden verbannen uit de Oude Stad, synagoges verwoest en konden zelfs Israelische Arabieren de Al-Aqsamoskee niet bezoeken.

Desondanks trappen genoeg mensen in het valse Palestijnse narratief van ‘verjoodsing’, ook in Europa en Nederland. DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu eiste bijvoorbeeld in Kamervragen opheldering over het feit dat Joden de Tempelberg mochten bezoeken. De christelijke BDS-organisatie Kairos Sabeel bracht donderdag het bericht dat Joden door de aankoop van huizen de christelijke wijk zogenaamd zouden willen ‘omvolken’. Zelfs de Europese Commissie leek zich vorig jaar achter de complottheorie te scharen, en investeerde daarom tientallen miljoenen euro’s om de Palestijnse aanwezigheid in Jeruzalem te steunen.