Qatar deelt geld uit in Gaza terwijl Hamas staakt-het-vuren in stand probeert te houden

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 13 mei 2019 GAZA HAMAS QATAR

Banken in de Gazastrook zijn vandaag begonnen met het uitdelen van Qatarese subsidies aan arme gezinnen. De geldstroom komt na een week van relatieve rust. Hamas lijkt het fragiele staakt-het-vuren in stand te houden.

De Qatarese gezant Mohammed al-Emadi is vanochtend via de Erez-grensovergang Gaza ingegaan om de verdeling van het geld te overzien. Zo’n 109 000 families in de door terreurbeweging Hamas bestuurde kustenclave krijgen ieder honderd dollar van Qatar. 

Het uitdelen komt een week nadat Qatar bekendmaakte 480 miljoen dollar in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook te steken  om “het broederlijke Palestijnse volk te helpen bij het verkrijgen van zijn basisbehoeften.” Volgens functionarissen van de Palestijnse Autoriteit gaat hem om 300 miljoen voor de Westoever, voornamelijk in de vorm van leningen, en 180 miljoen voor Gaza. Qatar investeert al langer in Gaza met geld dat door Israel doorgelaten wordt – en dus afhankelijk is van relatieve rust in het gebied.

Vorige week werden in een paar dagen tijd bijna 700 raketten door terreurgroepen in de Gazastrook op dorpen en steden in Israel afgevuurd. Aanleiding was een scherpschuttersaanval door Islamitische Jihad op IDF-militairen bij de grens, waarop de Israelische luchtmacht overging tot het bombarderen van terreurdoelen in de kustenclave. Naar verluidt werd al snel een wapenstilstand bereikt. 

Hamas liet vervolgens weten optimistisch te zijn dat Israel de afspraken ten behoeve van de Gazastrook zou implementeren. Islamitische Jihad dreigde echter dat als Israel zich niet aan de afspraken zou houden, een escalatie zou volgen. De terreurbeweging gooit overigens vaker zand in de motor van de bemiddelingen voor Gaza – telkens wanneer Hamas en Israel een akkoord lijken te bereiken voor een wapenstilstand, voert Islamitische Jihad een aanval uit waardoor de spanningen terugkeren.

Hamas lijkt grotendeels te proberen het staakt-het-vuren in stand te houden. Afgelopen vrijdag waren bewakers actief in de buurt van de grens tijdens de wekelijkse Mars van Terugkeer-protesten om te voorkomen dat demonstranten en relschoppers te dicht bij het grenshek kwamen. Hierbij is zelfs een Palestijn gearresteerd die geprobeerd had een granaat naar het hek te gooien.

Desondanks wisten soms kleine groepjes bij het hekwerk te komen, waartegen de IDF optrad met traangas en in sommige gevallen geweervuur. Hierbij is een dode gevallen, naar verluidt probeerde hij het grenshek open te knippen om Israel in te komen. Het slachtoffer, Abdullah Abdel, is begraven met een Hamas-hoofdband en gewikkeld in een vlag van de gewapende tak van de terreurbeweging – de Izz al-Din al-Qassam-brigade. Hij was dus gelieerd aan de terroristische organisatie, Palestijnse ‘martelaren’ zonder affiliatie worden doorgaans in de Palestijnse vlag en niet in die van een specifieke factie begraven.