Raket vanuit de Gazastrook op Ashkelon afgevuurd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 19 aug 2020 GAZA RAKETTEN

Dinsdagavond is vanuit Gaza een raket op de Israëlische stad Ashkelon afgevuurd. In antwoord op de raketaanval heeft de Israëlische luchtmacht posities van terreurbeweging Hamas in de Gazastrook gebombardeerd.

Enkele minuten voor negen uur ’s avonds ging het luchtalarm in Ashkelon en het nabijgelegen Zikim af. Tienduizenden mensen hadden minder dan een halve minuut de tijd om dekking te zoeken. Twee meisjes raakten gewond toen ze vielen tijdens het rennen naar een schuilkelder. Het projectiel is in een open veld neergekomen.

Zondag vond ook al een raketaanval plaats. Toen werden twee projectielen op Sderot afgevuurd. Daarnaast wordt al een aantal weken ballonnen met geïmproviseerde explosieven en brandbommen opgelaten, met dagelijks tientallen branden in Israël tot gevolg.

Naast luchtaanvallen heeft Israël verschillende maatregelen genomen, waaronder het sluiten van de Kerem Shalom-grensovergang met uitzondering op humanitaire goederen, het stoppen van de brandstoftoevoer en het afsluiten van de visserszone van de Gazastrook. Dinsdag is de enige actieve energiecentrale in Gaza gestopt met het genereren van elektriciteit door het gebrek aan brandstof. De kustenclave moet het nu doen met de stroom die het ontvangt uit Israël en Egypte. De elektriciteitstoevoer uit Egypte is echter beperkt en Israël heeft stroomlevering teruggedraaid daar de Palestijnse Autoriteit weigert de rekeningen te betalen.

Eerder deze week is een Egyptische delegatie in de Gazastrook gearriveerd, met als doel de rust te herstellen. Volgens de Libanese krant Al-Akhbar heeft Hamas aan de bemiddelaars laten weten dat het geweld voortduurt zolang er geen nieuwe deal met Israël is. De terreurbeweging die de Gazastrook bestuurt is ontevreden over de implementatie van economische afspraken door Israël, als onderdeel van een wapenstilstandsakkoord. Hamas-functionarissen zouden aan Egypte hebben laten weten dat het “geduld op is” en er een nieuwe overeenkomst moet komen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft aangekondigd dat Israël voortaan op dezelfde wijze op terreurballonnen zal reageren als op raketaanvallen. Een escalatie wordt door hem niet uitgesloten. “Het spijt mij te zeggen dat we ons ook voorbereiden, voor zover nodig, op de mogelijkheid van een gevechtsronde of rondes”, aldus Netanyahu tijdens een bezoek aan dorpen in de buurt van de Gazastrook. “Ik hoop niet dat het zover komt”.

In antwoord op de raketaanval op Ashkelon en het voortdurend oplaten van terreurballonnen heeft de Israëlische luchtmacht vergeldingsaanvallen uitgevoerd. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn verschillende Hamas-posities getroffen waaronder een basis van een elite-eenheid van de terreurgroep, zo meldt een woordvoerder van het Israëlische leger.