Egyptische delegatie in Gaza gearriveerd om te bemiddelen

Maandagmiddag is een Egyptische delegatie in de Gazastrook gearriveerd om te bemiddelen. Er is dagelijks sprake van tientallen veldbranden in Zuid-Israël en zaterdagnacht vond een raketaanval plaats, en Israël heeft verschillende vergeldingsacties ondernomen.

Hamas-terroristen tijdens een parade in de Gazastrook

Al bijna twee weken lang worden vanuit de Gazastrook terreurballonnen opgelaten. Aan terreurbewegingen gelieerde jongeren laten geïmproviseerde explosieven en brandbommen aan ballonnen op, met als doel terreur in Israël te zaaien. Er is dagelijks sprake van tientallen branden in het zuiden van Israël, met enorme schade aan natuur en landbouw. Honderden hectaren is tot nu toe al in vlammen opgegaan. Daarnaast wordt sinds afgelopen weekeinde ‘s nachts gereld aan de grens met Israël, waarbij wordt gegooid met explosieven richting het veiligheidshek.

In antwoord op de aanvallen met ballonnen, heeft Israël meerdere keren tegenmaatregelen genomen. De visserszone van de Gazastrook is meerdere keren ingeperkt en inmiddels geheel gesloten, de Kerem-Shalomgrensovergang is afgesloten met uitzondering voor humanitaire goederen en de brandstoftoevoer tot de door terreurbeweging Hamas bestuurde kustenclave is stopgezet.

Daarnaast heeft de Israëlische luchtmacht meerdere keren vergeldingsaanvallen in de Gazastrook uitgevoerd. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn hierbij twee kinderen lichtgewond geraakt. Hamas stelt dat hiermee een “rode lijn” is overschreden en zegt dat Israël de gevolgen hiervoor zal dragen.

Twee dagen eerder is een school van VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA geraakt bij een Israëlische luchtaanval. De VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen meldt dat de UNRWA Beach Co-eductional School ‘D’ in Gaza “aangetast” is door een Israëlische luchtaanval. De verklaring van de VN-organisatie spreekt van een “apparaat dat niet ontploft” is. Op sociale media circuleren foto’s van een gat in de muur van een klaslokaal.

In de nacht van zaterdag op zondag vond een raketaanval op Sderot plaats. Vlak voor een uur ‘s nachts werden twee raketten vanuit de Gazastrook op de Israëlische stad afgevuurd. Beide projectielen werden onderschept door het Iron Dome-luchtafweersysteem, maar de scherven van een van de raketten bezorgde een huis in Sderot schade. In antwoord op de raketaanval voerde de Israëlische luchtmacht bombardementen op Hamas-posities uit, waaronder op een raketopslagplaats.

Het oplaten van terreurballonnen gaat echter onverminderd door. Zowel zondag als maandag had de brandweer het druk met tientallen branden in Zuid-Israël. Een van de branden was zo heftig dat hulp van kleine blusvliegtuigen en -helikopters ingeroepen moest worden. In de nacht van zondag op maandag vond een relatief beperkte vergeldingsaanval door het Israëlische leger plaats: tanks bestookten toen twee observatieposten van Hamas.

Egyptische delegatie in de Gazastrook gearriveerd

Maandagmiddag is een Egyptische delegatie in de Gazastrook gearriveerd om te bemiddelen. Een dag eerder spraken de bemiddelaars al met leiders van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Egypte hoopt de spanningen in de regio af te kunnen laten nemen en waarschuwde vorige week Hamas al dat als het niet stopt met het oplaten van terreurballonnen, dit tot een escalatie zal leiden.

Hamas en andere Palestijnse facties zouden ontevreden zijn over de implementatie van de afspraken van het wapenstilstandsakkoord met Israël. Er is sprake van een fragiel staakt-het-vuren waarbij de blokkade van de door Hamas bestuurde Gazastrook enigszins werd verlicht, miljoenen aan kapitaalinjecties van Qatar werd toegelaten en Israël de toevoer van nutsvoorzieningen tot de kustenclave ging uitbreiden.

Volgens Hamas zou Israël echter niet genoeg doen in ruil voor rust. De terreurbeweging verlangt een verdere versoepeling op de invoer van duale goederen –  producten en grondstoffen die voor zowel civiele als militaire doeleinden kunnen worden ingezet – en significante vooruitgang in een aantal infrastructuurprojecten, waaronder een industriepark nabij de Erez-grensovergang.

Het begin van de toenemende spanningen – een aantal weken terug – is geen toeval. Het Israëlische leger is in het noorden aan de grens met Libanon nog altijd in verhoogde staat van paraatheid, waar rekening wordt gehouden met een vergeldingsaanval door Hezbollah nadat afgelopen maand een militant van de Libanese terreurbeweging is omgekomen bij een Israëlische luchtaanval in Syrië. De IDF wil een escalatie aan twee fronten tegelijkertijd vermijden en de gewapende groepen in Gaza maken van deze gelegenheid gebruik de druk op Israël op te voeren.