Raketaanval op Ashdod tijdens storm

In de nacht van zaterdag op zondag zijn twee raketten vanuit Gaza op Ashdod in Israël afgevuurd. Hamas beweert dat de raketaanval “onbedoeld” was en dat door blikseminslag tijdens een storm de raketten waren afgevuurd.

Enkele minuten na twee uur ‘s nachts ging het luchtalarm in Ashdod en Palmachim af. Twee raketten waren vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd. Een projectiel werd onderschept door het Iron Dome-luchtafweersysteem, de andere kwam in een open gebied neer. Door de storm dachten sommigen dat de knallen die ze hoorden donder was.

In antwoord op de raketaanval, heeft de IDF posities van Hamas in de Gazastrook getroffen. De terreurbeweging is de de facto bestuurder van de kustenclave en wordt daarom door Israël verantwoordelijk gehouden voor alles wat in en vanuit Gaza plaatsvindt. Ondergrondse infrastructuur en militairen posten van Hamas zijn getroffen, zo meldt het Israëlische leger.

“We zullen geen enkele aanval op de staat Israël en haar inwoners accepteren”, aldus premier Benjamin Netanyahu bij de aanvang van de wekelijkse kabinetsbijeenkomst. “Zelfs tijdens de coronaviruscrisis – stel ons niet op de proef. Ik geef nooit details van operationele plannen, maar ik zeg ze: de prijs van voortdurende agressie zal hoog zijn, heel hoog”.

Minister van Defensie Benny Gantz sluit aanvallen op terreurleiders of nieuwe restricties op de kustenclave niet uit. “Als Hamas de test van het bewaren van de rust niet doorstaat, zullen de gevolgen zeer hard zijn – ten eerste en vooral voor het leiderschap, en de inwoners van de Gazastrook. Onze reactie op schendingen van onze soevereiniteit – naast wat we reeds hebben gedaan – zal verder gaan op de tijd, wijze en plaats die onze langetermijnbelangen dient”.

De raketaanval komt enkele dagen na het eerste jubileum van de dood van Baha Abu al-Ata. De Islamitische Jihad-commandant werd op 12 november 2019 door de Israëlische luchtmacht uitgeschakeld. Afgelopen donderdag werd in Israël dan ook rekening gehouden met een mogelijke beschieting vanuit de Gazastrook. Een raketaanval bleef die dag echter uit.

Volgens Hamas was de raketaanval in de nacht van zaterdag op zondag “onbedoeld”. Via Egyptische bemiddelaars heeft de Palestijnse terreurbeweging deze boodschap aan Israël doorgegeven. Hamas beweert dat door een blikseminslag tijdens de storm de raketten zouden zijn afgevuurd. In het verleden zijn ook dergelijke claims gedaan over raketbeschietingen tijdens stormachtig weer, bijvoorbeeld toen in maart 2019 een raket op Tel Aviv werd afgevuurd. Verschillende analisten verwijzen dergelijke beweringen echter naar het land der fabelen.