Raketaanval op Re’im na doodgeschoten Palestijnse tiener

Vrijdagavond is een raket vanuit de Gazastrook op het Israëlische dorp Re’im afgevuurd. Eerder die dag was een Palestijnse tiener van de zogenaamde Kushuk-eenheid doodgeschoten aan de grens met Israël.

Afgelopen vrijdag waren, net als de twee weken ervoor, de Mars van Terugkeer-protesten geannuleerd. Sinds de laatste escalatie tussen terreurbeweging Islamitische Jihad en het Israëlische leger, laten de autoriteiten in Gaza de demonstraties en rellen niet doorgaan. De facties – met name de facto machthebber Hamas – willen een nieuwe escalatie voorkomen. Daarnaast lijken de Mars van Terugkeer-organisatoren in te zien dat de demonstraties aan de grens met Israël, waarbij gegooid wordt met explosieven en gepoogd wordt de Joodse staat te infiltreren, niet de gewenste resultaten oplevert.

Ondanks het annuleren van de Mars van Terugkeer-protesten, waren vrijdag toch nog een paar honderd demonstranten en relschoppers aan de grens met Israël. Hierbij is de 16-jarige Palestijnse tiener Fahd al-Astal doodgeschoten door het Israëlische leger. Al-Astal was lid van de zogenaamde Kushuk-eenheid, een militante jongerengroep die met steun van Hamas zich specialiseert in het in brand steken van autobanden aan de grens met Israël.

Vrijdagavond volgde hierop een raketaanval op het zuiden van Israël. Tien voor negen lokale tijd moesten de inwoners van het dorp Re’im dekking zoeken toen vanuit de Gazastrook een raket werd afgevuurd. Volgens de IDF is het projectiel in een open gebied neergekomen en zijn hierbij geen gewonden gevallen.

In antwoord op de raketaanval op Re’im heeft de Israëlische luchtmacht een positie van Hamas in het noorden van de Gazastrook gebombardeerd. Luchtafweer in de kustenclave nam de IAF-vliegtuigen onder vuur, wat in de Israëlische stad Ashkelon het luchtalarm in werking zette. Het Iron Dome-luchtafweersysteem heeft een aantal van de afgevuurde projectielen onderschept.

In antwoord op de afgeschoten projectielen, kwam de Israëlische luchtmacht opnieuw in actie tegen Hamas. “De IDF neemt het afvuren van alle soorten wapens richting Israëlisch grondgebied ernstig en zal alles blijven doen wat nodig is tegen pogingen om Israëlische burgers te treffen,” aldus het Israëlische leger in een statement. “De terreurbeweging Hamas is verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit de Gazastrook plaatsvindt en zal de gevolgen dragen voor alle terreuraanvallen uitgevoerd op Israëlische burgers”.