Raketaanval vanuit de Gazastrook op Israel

Gisteravond zijn een of mogelijk twee raketten vanuit de Gazastrook op Israel afgevuurd. In antwoord op de raketaanval, heeft de Israelische luchtmacht posities van Hamas in Gaza gebombardeerd.

Iets na tien uur ’s avonds moesten gezinnen in Israelische dorpen ten zuidoosten van de Gazastrook hun toevlucht tot schuilkelders zoeken. Het raketalarm ging af, nadat een lancering vanuit Gaza geïdentificeerd was. Het raketafweersysteem Iron Dome kwam in actie.

De raketbeschieting is opgeëist door de Salah al Din-brigade. De brigade is onderdeel van de Volksverzetscomités, die op Hamas en Islamitische Jihad na als de grootste factie in de Gazastrook wordt gezien. Eerder deze week riepen de Volksverzetscomités op tot wraak voor twee Palestijnen die waren doodgeschoten toen zij met hun auto op een groep IDF-militairen waren ingereden. 

De raketaanval van gisteravond komt exact een maand na de vorige beschieting. Toen vuurde Tawhid al-Jihad, een aan Al-Qaida gelieerde salafistische groepering, een raket af op Israel. Tawhid al-Jihad legde voorheen verantwoording af aan de Volksverzetscomités, maar naar verluidt heeft de Gazaanse tak van Al-Qaida zich van de comités afgescheiden.

De pauze van een maand tussen de raketaanvallen betekent overigens niet dat het in die periode rustig was. Dag en nacht zijn door terreurbewegingen aangestuurde relschoppers actief aan de grens met het gooien van explosieven. Gisteren is hierbij een 15-jarige Palestijn omgekomen tijdens confrontaties met de IDF. Naast het gooien van explosieven en pogingen tot grensinfiltraties, worden dagelijkse vele ballonnen met daaraan ontstekingen en bommen opgelaten met als doel terreur in Israel te zaaien.

In antwoord op de onrust aan de grens en de raketaanval van gisteravond, heeft de Israelische luchtmacht posities van Hamas gebombardeerd. Israel houdt Hamas verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit de Gazastrook plaatsvindt, daar de terreurbeweging de kustenclave bestuurt. 

Bij de luchtaanvallen is een maritieme basis van Hamas getroffen. Voor zover bekend zijn bij de bombardementen ten noordwesten van Khan Younis geen doden of gewonden gevallen.