Raketaanval uit Gaza beantwoord door tankbeschietingen

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 7 feb 2019 AL QAIDA GAZA RAKETTEN

Gisteravond is een raket vanuit de Gazastrook op Israel afgevuurd. In antwoord op de raketaanval hebben tanks van het Israelische leger posities van Hamas beschoten.

De vanuit Gaza afgevuurde raket kwam terecht in de Sha’ar HaNegev-regio. Zover bekend is er geen sprake van schade of gewonden. Eerder op de avond werd ook al een poging gedaan tot het afvuren van een of twee raketten, maar deze beschieting mislukte en de projectielen kwamen in de Gazastrook zelf neer.

De raketaanval is opgeëist door Tawhid al-Jihad, een aan Al-Qaida gelieerde salafistische groepering in de Gazastrook. De timing is opvallend, daar de militante factie eerder op dezelfde dag nog een oproep deed tot het doneren van geld zodat meer wapens aangeschaft kunnen worden. Sinds vorig jaar bedelt Tawhid al-Jihad tevens om cryptovaluta.

In antwoord op de raketaanval hebben tanks van het Israelische leger posities van Hamas beschoten. De terreurbeweging bestuurt al ruim een decennium de kustenclave en wordt daarom door Israel verantwoordelijk gehouden voor alle activiteiten die vanuit Gaza plaatsvinden. 

De laatste grote escalatie tussen militante facties in Gaza en Israel vond plaats in november afgelopen jaar. Toen werden in 24 uur bijna 500 raketten door terreurgroepen op de Joodse staat afgevuurd. De aanvallen waren een antwoord op een informatieverzamelingsmissie in de kustenclave door de IDF die ontdekt werd, waarop een  vuurgevecht volgde waarbij één Israelische militair en zeven Palestijnse terroristen om het leven kwamen. Al snel werd een staakt-het-vuren bereikt, waarop de Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman opstapte.

Ondanks het staakt-het-vuren wordt af en toe een raket of een mortiergranaat op Israel afgevuurd, vermoedelijk meestal door kleinere groeperingen. Daarnaast is nog steeds sprake van rellen aan de grens en het oplaten van vliegers en ballonnen met daaraan explosieven en vuurbommen. Het Israelische leger beantwoordt deze provocaties steevast met het bestoken van Hamas-posten, aangezien de terreurbeweging de de facto machthebber in de Gazastrook is.