Saoedi-Arabië aan Qatar: stop met steun Hamas

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken heeft de regering van Qatar opgeroepen te stoppen met het steunen van Hamas en de Moslimbroederschap. De oproep volgt op het doorsnijden van diplomatieke relaties met Qatar door Saoedi-Arabië, Bahrein, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. 

Bovenstaande landen hebben de banden met het rijke schiereiland verbroken omdat het steun aan islamitisch extremisme zou verlenen. Andere Arabische landen hebben toegezegd het besluit te volgen of de banden te degraderen. De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir lichtte het besluit in Parijs toe aan de aanwezige pers. Qatar moet zich houden aan de eerder gemaakte belofte de steun aan extremistische groeperingen en vijandige media stop te zetten. Ook moet het schiereiland, wat onder de leiding staat van emir Tamim bin Hamad al-Thani, zich niet in zaken van andere landen mengen. Alleen dan kunnen relaties weer genormaliseerd worden, aldus de Saoedische minister.

Volgens al-Jubeir ondermijnt Qatar het gezag van de Palestijnse Autoriteit en de regering van Egypte met haar steun voor respectievelijk Hamas en de Moslimbroederschap. Dit gaat ten koste van de stabiliteit in het Midden-Oosten. Leiders van Hamas maken regelmatig gebruik van de gastvrijheid van Qatar. De regering in Doha doneert jaarlijks miljoenen aan de Gazastrook en investeert in lokale projecten daar.

Een andere destabiliserende factor in de regio is volgens Saoedi-Arabië Iran. Iran is een belangrijke sponsor van Hamas in de Gazastrook en het Libanese Hezbollah, wat ook in Syrië actief is. Qatar wordt daarom gewaarschuwd geen toenadering tot het sjiitische land te zoeken.

Hamas liet weten geschokt te zijn door de oproep. Volgens de terreurbeweging misbruikt Israel dit soort statements om ‘misdaden tegen het Palestijnse volk te begaan’. 

De Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman ziet kansen voor Israel liggen, nu verschillende Arabische landen harder optreden tegen extremistische groeperingen en hun broodheren. Lieberman denkt dat de Joodse staat en de Arabische landen samen kunnen optrekken tegen terrorisme.  De Israelische minister vindt wel dat de verbetering van relaties tussen Israel en haar buurlanden niet afhankelijk mag zijn van het Palestijnse vraagstuk. Hij verwees hierbij naar de vredesverdragen met Egypte en Jordanië die, ondanks het uitblijven van een oplossing voor de Palestijnen, toch getekend zijn.

 

 

Foto: de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel bin Ahmed al-Jubeir. Bron foto: Chatham House / Flickr.

Bronnen: Al-Jazeera, De Volkskrant, The Jerusalem Post, Ynet, The Times of Israel.