Sjabbat in Sderot verstoord door raketaanvallen uit Gaza

Vrijdagavond werd de sjabbat in Sderot en omgeving ruw verstoord door een raketaanval uit Gaza. Zaterdagavond was het weer raak en werden opnieuw raketten afgevuurd.

Om negen uur ’s avonds ging op vrijdag het raketalarm af in Sderot en omliggende dorpen. De vanuit Gaza afgevuurde raket werd door Iron Dome onderschept:

Na de raketaanval vonden gedurende de nacht bombardementen door de IAF plaats. Volgens ooggetuigen werden velden in de Gazastrook getroffen. De Israëlische luchtmacht zegt ondergrondse structuren van Hamas te hebben getroffen. De terreurbeweging is sinds 2007 aan de macht in de kustenclave en wordt door Israël verantwoordelijk gehouden voor alles wat in en vanuit Gaza plaatsvindt.

Vanavond, een kleine 25 uur later, was het weer raak. Een barrage aan raketten werd vanuit de Gazastrook richting Sderot afgevuurd. Volgens de IDF zijn drie lanceringen geïdentificeerd en zijn twee projectielen door Iron Dome onderschept.

Hamas noemt de Israëlische luchtaanval van vrijdagnacht een “boodschap van escalatie en agressie”. Volgens de terreurbeweging zijn de acties van de IAF een “afleiding van de heroïsche daden in de Westelijke Jordaanoever”. De terroristen vergeten hierbij even voor het gemak dat vanuit door hen gecontroleerd gebied vooraf aan de luchtaanval een raket was afgevuurd richting Sderot.

Vrijdagmiddag reed een Palestijn met zijn auto in op mensen die op de bus stonden te wachten nabij de nederzetting Elazar. Hierbij raakten twee tieners gewond. De bestuurder van de auto werd door een politieagent meteen na de aanval doodgeschoten. Het bleek te gaan om de 26-jarige Ali Harimi. Hij zou banden hebben met terreurbeweging Islamitische Jihad. In 2014-2015 zat hij vast in Israël voor “terroristische activiteiten”.

Een dag eerder werden Israëlische politieagenten door twee Palestijnse tieners met messen in de Oude Stad van Jeruzalem aangevallen. Een agent raakte hierbij gewond en de twee messentrekkers werden neergeschoten. Een van de twee aanvallers kwam hierbij om, de ander werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Zowel de mes- als de ramaanval worden door Hamas en Islamitische Jihad geprezen. Volgens de terreurbewegingen zijn de aanslagen een “reactie op de herhaalde bestormingen van de Al-Aqsa moskee en de voortdurende misdaden door de bezetter”.

Afgelopen zondag markeerde zowel de vastendag Tisja Beav, waarop Joden de verwoesting van de Tempels in Jeruzalem herdenken, als het islamitische Offerfeest. Op de Tempelberg raakten Palestijnse relschoppers slaags met Israëlische veiligheidsdiensten en vielen er tientallen gewonden.

De spanningen tussen de milities in Gaza en Israël nemen toe. De afgelopen weken was er meerdere keren sprake van infiltraties en aanvallen vanuit de kustenclave. Daarnaast worden weer volop ballonnen met explosieven en ontstekingen opgelaten om terreur in het zuiden van Israël te zaaien. Volgens facties in de Gazastrook zijn de Israëlische autoriteiten te traag met het implementeren van de afspraken van het staakt-het-vuren dat door Egypte en de VN is bemiddeld. Het is inmiddels een vaak gehoorde klacht waarbij het de vraag is of deze daadwerkelijk op waarheid is gestoeld, of als smoes wordt gebruikt om aanvallen op de Joodse staat goed te praten.