Twee raketten voor de kust van Ashdod neergekomen

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 18 jan 2021 GAZA HAMAS RAKETTEN

In de nacht van zondag op maandag zijn vanuit de Gazastrook twee raketten richting Ashdod afgevuurd. De projectielen kwamen voor de kust van de Israëlische stad neer. In antwoord op de beschieting heeft de Israëlische luchtmacht tunnelworkshops van Hamas getroffen.

De raketaanval zette het luchtalarm niet in werking. De projectielen kwamen dan ook in open gebied neer – voor de kust van Ashdod. Het Israëlische leger meldt dan ook dat er geen sprake is van schade of gewonden. 

In antwoord op de raketbeschieting, heeft de Israëlische luchtmacht maandagochtend tunnelworkshops van Hamas getroffen. Israël houdt de Palestijnse terreurbeweging als de facto bestuurder van de Gazastrook verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit de kustenclave plaatsvindt.

De raketaanval vond slechts enkele dagen na een scherpschuttersbeschieting aan de grens van Gaza plaats. Woensdag werden bulldozers van de IDF die aan het werk waren in het zuidelijke grensgebied beschoten vanuit de kustenclave. Israël hanteert een bufferzone van 100 meter van het grenshek, vrij van objecten die het zicht kunnen belemmeren voor de IDF. Bij de scherpschuttersaanval was sprake van lichte schade aan één van de gepantserde voertuigen en vielen geen gewonden. In antwoord op de beschieting heeft het Israëlische leger een aantal leegstaande observatieposten van Hamas beschoten.

De vorige raketbeschieting richting Israël vond op vrijdagavond 25 december plaats. Toen werden twee raketten boven Ashkelon door het Iron Dome-luchtafweersysteem onderschept. Enkele dagen later, op de vooravond van de eerste gezamenlijke oefening van het Palestijnse gezamenlijke verzetscommando, werd gepoogd een mortiergranaat op Kerem Shalom af te vuren. Het projectiel wist het Israëlische dorp echter niet te halen en kwam in de Gazastrook zelf neer.