Vrijdagavond twee raketten op Ashkelon afgevuurd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 28 dec 2020 GAZA HAMAS RAKETTEN

Vrijdagavond zijn twee raketten vanuit de Gazastrook op Ashkelon in Israël afgevuurd. In antwoord op de raketaanval, heeft de Israëlische luchtmacht posities van Hamas getroffen.

Om acht uur ’s avonds ging het luchtalarm in Ashkelon en omliggende dorpen af. Twee raketten vanuit Gaza waren op de Israëlische stad afgevuurd. Beide werden door het Iron Dome luchtafweersysteem onderschept.

Vrijdagavond tijdens sjabbat is een populair moment voor Palestijnse terreurgroepen in de Gazastrook om raketten op Israël af te vuren. Dit gebeurt dan meestal om negen uur – een tijdstip dat sommige facties zelfs in hun propagandamateriaal verwerken.

Na middernacht volgde het antwoord van de Israëlische luchtmacht op de raketaanval. Helikopters en vliegtuigen voerden meerdere bombardementen uit op de door terreurbeweging Hamas bestuurde Gazastrook. Volgens de IDF waren een raketwerkplaats, ondergrondse infrastructuur en een militaire post doelwit van de vergeldingsaanvallen.

Hamas beschuldigt Israël ervan een kinderziekenhuis in Gaza te hebben getroffen. De IDF ontkent dat hier sprake van is, en stelt dat bij het bombarderen van een raketwerkplaats een secondaire explosie mogelijk het medische gebouw heeft geraakt.

Op videobeelden van een van de bombardementen is inderdaad een secondaire explosie te zien, veel groter dan de initiële ontploffing. De vorm van de explosie wijst erop dat het om een (deels) ondergronds  Daarnaast vliegt een projectiel de lucht in na de ontploffing – waarschijnlijk een raket die daar lag opgeslagen. Volgens Palestijnse bronnen werd de getroffen werkplaats door Hamas gebruikt om raketten te verbeteren; na het bombardement werd de plek afgezet en werd het de media verboden er te kijken totdat de locatie leeggehaald was. Het lijkt erop dat de Israëlische luchtmacht een belangrijk onderdeel van het raketprogramma van Hamas heeft geraakt.

De raketbeschieting op Ashkelon komt ten tijde dat Palestijnse terreurbewegingen en milities bekend hebben gemaakt nauwer te gaan samenwerken. Het zogenaamde Palestijnse gezamenlijke verzetscommando coördineert al enkele jaren raketaanvallen op Israël. Met veel bombarie heeft het samenwerkingsverband van terreurgroepen voor komende week zijn eerste gezamenlijke oefening aangekondigd.