Tweede lockdown aangekondigd voor Joodse feestdagen

Vanaf vrijdag gaat Israel weer minimaal drie weken in lockdown, vanaf het begin van het Joodse nieuwjaar (Rosj Hasjana) tot het einde van het Loofhuttenfeest (Soekot) op 12 oktober. 

Foto: MDA

Nu het aantal doden door de coronapandemie in Israel boven de 1.100 is gestegen, en nieuwe records van bijna 5.000 nieuwe besmettingen per dag worden geregistreerd, werd weer hard geroepen om een tweede lockdown, aanvankelijk slechts in de ergste brandhaardenIsrael telt het hoogste aantal besmettingen per hoofd van bevolking ter wereld.  

Ultra-orthodoxe partijen Shas en Verenigd Tora Jodendom hadden echter gedreigd de regering van Netanyahu’s Likoed te laten vallen, als ultra-orthodoxe steden als Bnei Brak op slot moesten met de Hoge FeestdagenVier haredische burgemeesters hadden geklaagd dat hun gemeenschap werd uitgemaakt voor ‘besmettingsbron en vijand van het volk’. Een debat over een tweede lockdown werd door Netanyahu afgelast, en in plaats daarvan werd aanvankelijk in 40 zwaar getroffen steden een avondklok ingesteld.  

Op zondagnacht werd alsnog de onvermijdelijke tweede lockdown aangekondigd. 

“Drastische maatregelen noodzakelijk” 

Professor Hezi Levy, directeur-generaal van het gezondheidsministerie, maakt zich ernstige zorgen: Wij moeten drastischere maatregen nemen. Wij zullen activiteiten moeten stilleggen, al brengt dat ongemakken met zich mee. Wij zitten al op 4.000 gevallen per dag, hoeveel willen wij er nog meer?” 

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft het advies gegeven om de feestdagen te vieren ‘slechts met naaste familie, in groepen van niet meer dan twintig personen’. Mensen mogen niet verder dan 500 meter hun woning uit, en alleen essentiële winkels zoals supermarkten, apotheken en winkels voor electronica mogen openblijven. Synagoges moeten diensten in afgescheiden groepen van maximaal 20 personen. De Klaagmuur verloot kaartjes voor de feestdagdiensten. 

De lockdown geldt niet voor iedereen: passagiers voor internationale vluchten mogen naar het vliegveld afreizen, en sjofarblazers ontvangen speciale toestemming om met het Joodse nieuwjaar het land door te reizen en op hun rituele trompetten te blazen.

“Volg de regels niet, gebruik je verstand” 

Yisrael Beitenu-leider Avigdor Lieberman riep de bevolking op de maatregelen niet al te serieus te nemen. “De regels zijn onrechtmatig. Volg ze niet, maar gebruik je gezonde verstand,” adviseerde hij. Hij beschuldigde premier Netanyahu ervan de volksgezondheid opgeofferd te hebben om zijn coalitie te behoudenKort nadien moest Lieberman zelf in quarantaine, na een bijeenkomst met iemand die positief testte op COVID-19. 

Veel Israeli’s hebben Lieberman’s advies gevolgd, en niet de coronaregels. Er staan voor ongeveer €25 miljoen aan boetes voor overtredingen open, vooral voor het schenden van de mondkapjesplicht. Slechts 45% van Israeli’s blijkt zijn boete daarvoor op tijd te betalen, tegenover 95% van alle verkeersboetes. Geruchten gingen rond dat mondkapjesboetes zouden worden kwijtgescholden. 

Uit protest tegen de lockdown is minister van Huisvesting  Yaacov Litzman (Verenigd Tora Jodendom) opgestapt. De ultra-orthodoze partijleider neemt weer plaats in de Knesset. De samenwerking met Likoed heeft zijn partij echter niet opgezegd, zoals gedreigd. Litzman beweerde in zijn opzegbrief dat hij gepleit had om veel eerder een lockdown uit te roepen, voordat het aantal corona-infecties zo uit de hand liep.

“Alleen jullie, de Israeli’s, kunnen het coronavirus verslaan,” waarschuwde ‘coronatsaar’ Ronni Gamzu van het ministerie van Volksgezondheid. De lockdown wordt volgens hem opgeheven, als er minder dan 1.000 nieuwe besmettingen per dag geconstateerd worden.