VS korten 200 miljoen dollar op humanitaire programma's voor Palestijnen

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 27 aug 2018 PALESTIJNEN VS

De Verenigde Staten korten ruim 200 miljoen dollar op humanitaire programma’s in de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Het geld zal in plaats daarvan “in lijn met Amerikaanse belangen en waarde voor de Amerikaanse belastingbetaler” omgeleid worden, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Al enkele maanden werd gesproken van een zogenaamde review van Amerikaanse subsidies ten behoeve van de Palestijnen. Tijdens deze herziening was sprake van een bevriezing van geldoverdrachten van de VS naar de Palestijnse Autoriteit en programma’s in de Palestijnse gebieden. “Als gevolg van deze review, en op aanwijzing van de president, zullen we meer dan 200 miljoen dollar van FY2017 economische steunfondsen omleiden die oorspronkelijk bestemd voor programma’s in de Westoever en Gaza,” zo liet het State Department weten. In een brief aan het Amerikaanse Congres laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat het geld naar projecten “met hoge prioriteit” elders zal gaan.

Hamas
In het statement wordt als één van de redenen voor het korten terreurbeweging Hamas genoemd, die al ruim een decennium de Gazastrook bestuurt. “Deze beslissing houdt rekening met de uitdagingen waarmee de internationale gemeenschap wordt geconfronteerd bij het verlenen van hulp in Gaza, waar de controle door Hamas het leven van de burgers van Gaza in gevaar brengt en een reeds ontluisterende humanitaire en economische situatie verder degradeert.”

Taylor Force Act
Een andere reeds bekende aanleiding voor het korten op subsidies voor de Palestijnen is de betalingen aan veroordeelde terroristen en hun families door de PA. Er is sprake van een heus beloningssysteem: Naarmate hoe zwaarder de straf, hoe groter de uitbetaling. In reactie op deze perverse prikkel heeft het Amerikaanse Congres de Taylor Force Act aangenomen. Met deze wet bezuinigen de VS op de financiële steun aan de PA, zolang deze terroristen blijft belonen met uitkeringen.

UNRWA
In januari bezuinigden de VS al enorm op UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen. Naar verluidt wil de Trump-administratie het mandaat van UNRWA rigoureus aanpassen. Niet langer dient de VN-organisatie voor de inmiddels miljoenen aan nakomelingen van de oorspronkelijke ontheemden te zorgen – maar dient het in hun integratie te voorzien in de landen waar zij momenteel woonachtig zijn. Volgens critici houdt UNRWA de vluchtelingenstatus al generaties lang kunstmatig in stand en wordt deze misbruikt als instrument tegen Israel. 

Palestijnen sceptisch over de VS
De PLO veroordeelt de nieuwe Amerikaanse bezuinigingen, en noemt het “goedkope afpersing” om humanitaire hulp als “politiek instrument” te gebruiken. “De rechten van het Palestijnse volk zijn niet te koop,” aldus PLO-vertegenwoordiger Hanan Ashrawi. 

Sinds president Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israel heeft erkend, heeft de PA naar verluidt alle contacten met de VS verbroken. Het Palestijnse leiderschap staat zeer sceptisch tegenover Trump’s aangekondigde Deal of the Century, het vredesplan dat hij naar verwachting op 25 september bij de Algemene Vergadering van de VN zal onthullen.