Arbeiderspartij verrast bij interne verkiezingen kandidatenlijst

Gisteren gingen 33.000 leden van de Israelische arbeiderspartij – Avoda – naar de stembus om de kandidaten voor de aankomende Israelische verkiezingen te kiezen. Nummer één is al eerder gekozen – dit is partijvoorzitter Avi Gabbay. Hij mag tevens de nummer twee op de lijst aanwijzen. De lijst van de tweede partij van Israel, maar in de peilingen zeer slecht voorstaat, is positief in Israel ontvangen. De eerste twee gekozenen zijn Itzik Shmuli en Stav Shafir. Beide waren prominenten binnen de Israelische protestbeweging in 2012. De top vijf telt verder nog twee vrouwen, oppositieleidster Shelly Yechimovitz (op drie) en vrouwenrechtenvoorvechtster Merav Michaeli (op vijf). Op nummer vier staat voormalig vakbondsman, voormalig partijleider en voormalig minister van Defensie Amir Peretz. 

De Israelische Partij van de Arbeid heeft het moeilijk. Partijleider Gabbay is in 2017 tot nieuwe leider van Avoda gekozen, maar is zelf geen lid van de Knesset. Onlangs heeft hij de samenwerking met Tzipi Livni op een harde manier verbroken, nadat eerdere peilingen al een stevige krimp in de populariteit van zijn partij lieten zien. In de huidige Knesset heeft Avoda 19 zetels, in de peilingen rest hen echter nog maar tussen de vijf en acht zetels. De partij hoopt echter met deze verkiezingen op een nieuw elan.

De kieslijst van de arbeiderspartij zit ingewikkeld in elkaar; de partijleider mag enkele eigen mensen op de lijst toevoegen, op plekken twee en tien. Over wie deze mensen zullen zijn wordt veel gespeculeerd, Gabbay zelf geeft tot nu toe nog niets weg. Sommigen verwachten dat hij afziet van het benoemen van anderen; andere analisten spreken over de terugkeer van voormalig partijleider Ehud Barak, of van gesprekken met een IDF-generaal. Dit om tegengewicht te bieden aan voormalig stafchef Gantz, die samen met voormalig stafchef Ya’alon een eigen lijst voor de verkiezingen voorzit, of generaal Galant die zich bij Likoed heeft aangesloten. 

Slechts drie Israelische partijen houden interne verkiezingen om hun kandidatenlijst vast te stellen. Vorige week koos Likoed haar kandidaten, en volgende week volgt de kleine linkse partij Meretz. Voor Avoda bleken de Primaries een goede zet. Vooraf werd gevreesd voor een flop, met een zeer lage opkomst, maar gisteren stemden zo’n 33.000 leden van de arbeiderspartij – een opkomst van 56%. Bij Likoed was de opkomst hoog in vergelijking met voorgaande jaren, 58%. 

De deadline voor het indienen van de kandidatenlijsten voor de komende verkiezingen is 20 februari. Tot die tijd zal veel worden gespeculeerd over welke partij met welke andere partij in zee gaat voor een samenwerking om zo de versplintering voor te zijn. In de vorige verkiezingen zijn de vier Arabische partijen samengegaan, uit vrees de kiesdrempel van 3,25% niet te halen. Het is nog onduidelijk of dit samenwerkingsverband op 9 april op dezelfde wijze mee zal doen aan de verkiezingen voor de Knesset.