Avondklok aangekondigd in 40 steden; lockdown blijft uit

IN ISRAEL / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 8 sep 2020 CORONAVIRUS REGERING

Woensdag wordt een avondklok ingesteld in de steden in Israel die het zwaarst door het coronavirus zijn getroffen.

Een testlocatie bij Tel Aviv (AFP)

Nu het aantal doden door de coronapandemie in Israel boven de duizend is gestegen, en maandag een record van 3.331 nieuwe besmettingen in één dag werd geregistreerd, wordt weer hard geroepen om een tweede lockdown in de ergste brandhaarden. Israel telt het hoogste aantal besmettingen per hoofd van bevolking ter wereld. Ultra-orthodoxe partijen Shas en Verenigd Tora Jodendom hebben echter gedreigd de de regering van Netanyahu’s Likoed te laten vallen, als ultra-orthodoxe steden als Bnei Brak nog eens op slot gaan. Een debat over een tweede lockdown werd door Netanyahu op zondag afgelast, en in plaats daarvan wordt woensdag in 40 steden een avondklok ingesteld.

Inwoners van deze vooral haredische en Arabische steden moeten vanaf woensdag een week lang binnen 500 meter van hun woning blijven tussen 19.00 en 05.00 uur. Scholen worden gesloten.

Openbaar vervoer in deze steden zal echter blijven rijden tijdens deze avondklok, ook naar andere steden. Het stilleggen van ov-routes blijkt lastig voor plaatselijke overheden, die bang zijn dat vervoerders hiervoor gecompenseerd zullen moeten worden. De vakbond voor buschauffeurs heeft om gezondheidsredenen om afgesloten bestuurderscabines in bussen gevraagd, of bussen waar passagiers net als in Nederland achter in moeten stappen.

‘Coronatsaar’ teleurgesteld

Deze avondklok werd onder politieke druk van de ultraorthodoxe partijen al twee keer uitgesteld, nadat zij eerdere plannen voor een lockdown hadden gevetood. Vier haredische burgemeesters hadden zondag in een open brief aan de regering geklaagd dat de ultraorthodoxe gemeenschap werd uitgemaakt voor ‘besmettingsbron en vijand van het volk’. De ‘coronatsaar’ van de regering, Ronni Gamzu, reageerde teleurgesteld. ‘Ik moet mij niet laten ontmoedigen als mijn advies wordt genegeerd en ministers een andere route kiezen. Als ik hen niet kan overtuigen, moet ik maar een andere manier vinden om het coronavirus effectief te bestrijden.”

Aanstaande donderdag wordt beslist over maatregelen rondom Rosj Hasjana, het Joodse nieuwjaar. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft alvast het advies gegeven om de feestdagen te vieren ‘slechts met naaste familie, in groepen van niet meer dan twintig personen’. Het alsnog opleggen van een lockdown in de ergste brandhaarden wordt nog steeds overwogen, evenals het sluiten van scholen tot medio oktober.

Niet alleen ultra-orthodoxe politici hebben zich uitgesproken tegen een tweede lockdown. Afgelopen week tekenden 120 artsen en wetenschappers een petitie tegen ingrijpende collectieve maatregelen. Zij pleiten in plaats daarvan voor meer gerichte maatregelen om de meest kwetsbare personen te beschermen, zoals bejaarden. “Iedereen moet voor zichzelf bepalen of zij een mondkapje opdoen. Zo kunnen wij ketens van immuniteit uitbreiden,” volgens professor Udi Qimron, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit Tel Aviv.

Volg de regels niet, gebruik je verstand”

Yisrael Beitenu-leider Avigdor Lieberman riep de bevolking op de maatregelen niet al te serieus te nemen. “De regels zijn onrechtmatig. Volg ze niet, maar gebruik je gezonde verstand,” adviseerde hij op een partijbijeenkomst. Hij beschuldigde premier Netanyahu ervan de volksgezondheid opgeofferd te hebben om zijn coalitie te behouden, en riep op om het “coronakabinet” te ontbinden: “Wij kunnen Israelische burgers niet door Deri, Litzman en Gafni laten gijzelen.” Hij stelde voor het leger de leiding te geven over de respons tegen het virus. 

“Lieberman speelt met vuur,” brieste gezondheidsminister Yuli Edelstein: “Hij maakt gebruik van de penibele economische en medische situatie.” President Rivlin tweette: “Het coronavirus is er niet om Knessetzetels te herverdelen. Oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid brengen de volksgezondheid in gevaar. Partijleiders, zowel in de regering als de oppositie, kijk uit wat jullie zeggen!”

Jamina-leider Naftali Bennett vreest juist voor nog veel meer coronabesmettingen, en vindt het van groot belang om juist alle aanbevelingen van ‘coronatsaar’ Gamzu te implementeren, liet hij weten in een interview vandaag. “De regering beslist elke dag wat anders. Wij zitten in een bus die op een afgrond af rijdt, zonder bestuurder.” Bennett was in maart zelf nog zelf defensieminister, toen het leger daadwerkelijk werd ingezet tegen de eerste golf van de pandemie. Zijn partij is gestegen in de peilingen naarmate Netanyahu onder druk komt te staan wegens de uit de hand gelopen tweede besmettingsgolf: Jamina zou volgens de laatste peilingen groeien naar 21 zetels, waarmee de partij meer dan twee keer zo groot zo worden en Bennett zou concurreren naar het premierschap. 

Maandagochtend werden 1.019 stoelen geplaatst op het Rabinplein in Tel Aviv, met de namen erop van alle coronadoden in het land tot dan toe. Inmiddels staat het aantal doden op minstens 1.026. (AFP)