Blinken stippelt nieuw beleid uit bij Senaat

IN ANDER NIEUWS / Door: LUUK SMIT / 20 jan 2021 BLINKEN IRAN ISRAEL VS

Antony Blinken, beoogd minister van Buitenlandse Zaken in de aankomende regering-Biden, heeft gedurende zijn gesprekken in de Senaat betoogd dat de VS achter de eerdere deals met Israel staat.

Het is gebruikelijk dat aankomende ministers voor hun aantreden worden goedgekeurd door de Senaat. Daarom moest Blinken verschijnen voor de Senate Foreign Relations Committee, waar hij onder andere werd verhoord op zaken als de banden met Israel, de Iraanse dreiging en de nucleaire deal met Teheran. Opvallend was dat Blinken begon met een referentie naar zijn stiefvader, die vluchtte tijdens een van de dodenmarsen tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarbij gered werd door een zwarte Amerikaanse soldaat. Later zou hij emigreren naar de Verenigde Staten.

Blinken was helder over de banden met Israel. De Amerikaanse ambassade blijft gewoon in Jeruzalem. Verder ziet hij Israel niet als een “racistisch land”, maakte hij zijn afkeer van BDS kenbaar en noemt hij de veiligheid van Israel “onaantastbaar”. Hij sprak zich uit als voorstander van de tweestatenoplossing, maar daarbij ziet hij nog niet meteen een helder pad naartoe. Daarom zegt Blinken te hopen dat beide partijen afzien van acties die het bereiken van een oplossing moeilijker maken.

De Abraham-akkoorden kunnen ook op steun rekenen van hem, en hij wil er graag op voortbouwen. Vrede in het Midden-Oosten is iets wat de Verenigde Staten altijd moet stimuleren, zo stelt Blinken. Daarentegen was hij wel enigszins kritisch op de ruilhandel die Trump inzette voor de deal, waaronder de verkoop van de F-35 aan de Verenigde Arabische Emiraten.

Iran en de nucleaire deal

Vanzelfsprekend kwam Iran tijdens het verhoor ook uitgebreid aan bod. Blinken stelt dat een nucleair Iran nog gevaarlijker is dan het nu al is, daarom wil hij ook snel met het Congres spreken over de te zetten stappen. Eerder voorkwam de nucleaire deal, de JCPOA, dat Iran een kernbom kon maken, maar dat is tenietgedaan volgens Blinken door de Amerikaanse terugtrekking uit het akkoord door Donald Trump. Nu ziet hij niet meteen een route die een terugkeer naar de deal mogelijk maakt.  Blinken maakte tijdens het verhoor de kanttekening dat naast het Congres, hij ook zou overleggen met Israel en de Golfstaten over de toekomst van de Iran-deal. Ook is hij niet rouwig om de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani, maar hij was niet zeker of zijn dood de regio nou echt veiliger heeft gemaakt.