Detectiepoorten bij Tempelberg verwijderd

Israel is vanochtend vroeg begonnen met het ontmantelen van de detectiepoorten die vorige week bij de toegangswegen tot de Tempelberg waren geplaatst. De metaaldetectors waren geplaatst nadat terroristen twee Israelische politieagenten hadden doodgeschoten. De veiligheidsmaatregelen leidden echter tot grote protesten waarbij het tot een treffen met de politie kwam, waarbij meerdere doden vielen.

Het besluit om de metaaldetectors te verwijderen kwam na een aantal vergaderingen van het Israelische veiligheidskabinet afgelopen maandag. Naast de detectiepoorten, worden ook een aantal van de net geplaatste camera’s ontmanteld. Het kabinet zegt tot de beslissing te zijn gekomen op advies van verschillende veiligheidsdiensten. Als vervanging zullen er “minder zichtbare” maatregelen genomen worden om de veiligheid alsnog te waarborgen. Er zal sprake zijn van zogenaamde “smart checking“, door middel van intelligente camera’s.

De Jordaanse koning had maandag de Israelische regering gevraagd het plaatsen van de detectiepoorten terug te draaien. Via de zogenoemde waqf beheert Jordanië de Tempelberg. Koning Abdullah had een telefonisch gesprek met de Israelische premier Benjamin Netanyahu, waarin hij opriep tot het vinden van een oplossing voor de crisis.

Ondanks dat geen van de partijen het toegeeft, wordt vermoed dat het inwilligen van de Jordaanse wens verband heeft met het toegestane vertrek van een Israelische ambassadebeveiliger. In Jordanië had een beveiliger van de diplomatieke post twee mannen doodgeschoten. Hierop stelden de lokale autoriteiten een onderzoek in en verboden ze de bewaker om terug te keren naar Israel. Na gesprekken tussen Israelische en Jordaanse diplomaten heeft de ambassademedewerker Jordanië alsnog kunnen verlaten.

In de Israelische politiek wordt gemengd gereageerd op het ontmantelen van de detectiepoorten. Terwijl sommige politici hopen dat met het besluit de spanningen zullen afnemen, vinden anderen dat er wordt toegegeven aan terrorisme en rellen.

Knessetlid Bezalel Smotrich van de Bayit Yehudi partij vindt dat er nu wordt “gecapituleerd aan terrorisme”. “Het leiderschap heeft toegegeven en terrorisme en geweld een overwinning gebracht.” Volgens Smotrich “begrijpen de Arabieren nu dat ze weg kunnen komen met de afslachting van een joodse familie“.

De Arabische Lijstpartij juicht het terugdraaien van de veiligheidsmaatregelen toe. Knessetlid Masud Ghnaim ziet het als “een overwinning voor de Palestijnen en de religieuze vastberadenheid van de waqf”.

De vraag rest of met het terugdraaien van de veiligheidsmaatregelen de spanningen ook daadwerkelijk af zullen nemen. De waqf heeft het smart checking plan namelijk afgewezen. De islamitische stichting roept daarom moslims op door te gaan met protesteren. Vanmiddag werd er dan ook buiten, en niet op de Tempelberg gebeden.

 

Bronnen: The Jerusalem Post, Ynet, The Times of Israel.