Dolende Britten zoeken steun bij Israel

De Britse regering is sinds de Brexit zoekende naar haar plek in de wereld en haalt meer en meer de banden aan met Israel. De Israelische president Isaac Herzog werd uitgenodigd om een bezoek te brengen aan het Verenigd Koninkrijk. Daar sprak hij onder meer met parlementsleden, premier Boris Johnson, Prins Charles en met notabelen uit de Joodse gemeenschap. Gedurende zijn bezoek prees hij het Britse besluit omtrent de terreurorganisatie Hamas en waarschuwde hij voor Iran én het groeiende antisemitisme in Europa.

De Israelische president Isaac Herzog ontmoet de Britse premier Boris Johnson op 10 Downing Street, 23 november 2021. (Bron: Twitter / @Isaac_Herzog)

Herzog waarschuwt Lagerhuis voor Iraanse nucleaire ambities

Gedurende een ontmoeting met meer dan honderd parlementariërs en enkele kabinetsleden – van zowel de Conservatives, Labour als de Liberal Democrats – in het Palace of Westminster wees president Herzog op de kwestie-Iran. Hij wees op de invloed van Iran – via haar steun aan Hezbollah – op Libanon, tevens sprak hij zijn zorgen uit over de destabiliserende rol van Iran in de gehele regio. Volgens Herzog wil Iran eigenlijk niet eens praten met de vijf supermachten, het Ayatollahregime wil eigenlijk puur en alleen tijd winnen om een atoomwapen te verkrijgen, mede daarom stelde Herzog dat meer druk op Teheran cruciaal is. Daarnaast stelde hij dat Israel een ‘nucleair Iran’ nooit zal accepteren en hoopte op meer Britse samenwerking. Ook prees hij de beslissing van de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel om Hamas volledig te verbieden in het Verenigd Koninkrijk, Herzog hoopt dat meer landen het Britse besluit zullen overnemen.

Op maandag sprak Herzog ook met de minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss en nam hij deel aan een diner ter ere aan wijlen rabbijn Jonathan Sacks. Sacks, die opperrabbijn van het Verenigd Koninkrijk was, werd geroemd om zijn diepe spiritualiteit, wijsheid en open blik en tolerante houding. Hij gaf postuum de Genesis Lifetime Award aan rabbijn Sacks, onder meer in bijzin van zijn weduwe en de Britse oud-premier Theresa May. De Britse regering is sinds de Brexit zoekende naar haar plek in de wereld en haalt meer en meer de banden aan met Israel. Premier Johnson sprak eerder zijn ‘onwrikbare steun‘ uit voor Israel gedurende een bijeenkomst van de Conservative Friends of Israel

Op dinsdag had Herzog nog een ontmoeting met enkele notabelen en organisaties uit de Brits-Joodse gemeenschap en met premier Boris Johnson in 10 Downing Street. De twee spraken daarbij met name over Iran, regionale ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de ontwikkeling van sterkere bilaterale banden tussen Israel en het Verenigd Koninkrijk. Herzog benadrukte dat het VK de druk op Teheran moet opvoeren, om zo een mogelijk Iraans kernwapen in de kiem te smoren. De twee waren het eens dat de Britse beslissing omtrent het verbieden van Hamas de juiste is. Tevens sprak Johnson zijn afschuw af over de aanslag in Jeruzalem afgelopen weekend.

President Herzog ontmoet de Britse Prins Charles. (Bron: Twitter / @Isaac_Herzog)

Geen plaats voor antisemitisme in de Premier League

Eerder op maandag had president Herzog een ontmoeting met prins Charles in Gloucestershire. Zij spraken over klimaatverandering, regionale ontwikkelingen en het belang van het herdenken en onderwijzen van de Holocaust. Herzog prees de kroonprins om zijn activisme omtrent het klimaat en benadrukte dat het aanpakken van klimaatverandering ook een rol speelt in zijn eigen presidentschap. Daarnaast kwam hij met een nieuw initiatief ter ere van prinses Alice, de schoonmoeder van koningin Elizabeth II. Zij hielp een Joods gezin onderduiken in het Athene van de Tweede Wereldoorlog en zij werd later geëerd met de titel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. Ter ere van haar komt er een speciale beurs voor verpleegkundestudenten, vanwege Alice’s vastberadenheid en haar hulp aan zij die het nodig hadden.

Isaac Herzog op bezoek bij Chelsea FC. (Bron: Twitter / @ChelseaFC)

Zondag had Herzog een ontmoeting met de eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea FC, de Russisch-Israelische miljardair Roman Abramovitch. In het stadion van Chelsea spraken zij over antisemitisme, racisme en discriminatie in de sportwereld. Abramovitch heeft recentelijk een grote campagne opgezet om antisemitisme in het Britse voetbal te bestrijden, zo nam Chelsea in januari 2020 de werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance aan. Later volgden andere clubs als Liverpool FC, Tottenham Hotspur FC en Manchester United FC, uiteindelijk nam de hele Premier League de IHRA-definitie aan.