Drie raketten op Sderot afgevuurd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 9 dec 2019 GAZA HAMAS RAKETTEN

Zaterdagavond zijn drie raketten vanuit Gaza op de Israëlische stad Sderot afgevuurd. Terreurbeweging Hamas lijkt met een statement de raketaanval op Israëlische burgers op te eisen.

Enkele minuten voor negen uur ’s avonds lokale tijd ging op zaterdag het luchtalarm in Sderot en omliggende dorpen af. Drie raketten waren vanuit de door Hamas bestuurde Gazastrook afgevuurd. Het Iron Dome-luchtafweersysteem wist alle drie de projectielen te onderscheppen. Een aantal mensen raakte lichtgewond door vallen tijdens het rennen naar de schuilkelders.

Rond het tijdstip van de raketaanval, heeft de gewapende tak van Hamas een statement uitgebracht wat erop wijst dat de terreurbeweging achter het afvuren van de drie raketten zit. In de verklaring dreigt woordvoerder Abu Obeida met nog meer aanvallen als Israël doorgaat met “aanvallen en provocaties in de gezegende Al-Aqsa moskee”. Het dreigement komt nadat afgelopen week bekend werd dat steeds vaker Joden op de Tempelberg bidden. 

Het afvuren van drie raketten op Sderot wijst op mogelijke frictie tussen de gewapende en de politieke tak van Hamas. Ten tijde van de raketaanval was politiek leider Ismail Haniyeh in Egypte om te praten over een nieuw wapenstilstandsakkoord ten behoeve van de Gazastrook. Een dergelijk bemiddeld staakt-het-vuren is echter mogelijk tegen de zin van de gewapende tak van de terreurbeweging, die met het afschieten van drie raketten hier uiting aan geeft.

Het door Iran gesteunde Islamitische Jihad, de op één na grootste terreurgroep in Gaza, lijkt ook geen interesse te hebben in een wapenstilstandsakkoord ten behoeve van de Palestijnen in de kustenclave. Ondanks een gebroederlijk samenkomen in Caïro van de leiders van Islamitische Jihad en Hamas, laat Islamitische Jihad-functionaris Ahmed Al-Mudalalal weten dat zijn beweging tegen een staakt-het-vurenovereenkomst is.

In antwoord op de raketaanval, heeft de Israëlische luchtmacht op de nacht van zaterdag op zondag posities van Hamas in de Gazastrook gebombardeerd. Volgens Palestijnse bronnen kwamen de Israëlische luchtaanvallen in drie golven. In een statement zegt de IDF dat verschillende terreurdoelen te hebben getroffen, waaronder een maritieme installatie, opslagplaatsen, kantoren en observatieposten. 

Hamas noemt de Israëlische luchtaanvallen in antwoord op de raketbeschieting “een gevaarlijke stap”. De terreurbeweging noemt de bombardementen – negerend dat die in reactie op drie raketten waren – een “escalatie” waarvoor Israël “de gevolgen zal dragen”.