Equatoriaal-Guinea gaat ambassade naar Jeruzalem verhuizen

Equatoriaal-Guinea gaat zijn ambassade naar Jeruzalem verhuizen. Dat meldt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu na een telefoongesprek met de Equatoriaal-Guinese president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo.

De bekendmaking werd gedaan door het kantoor van de Israëlische minister-president. Het statement vermeldt echter niet wanneer de verhuizing van de ambassade plaats zal vinden. 

De ambassade van Equatoriaal-Guinea staat momenteel in Herzliya. Israël erkende het Afrikaanse land al in 1968 toen het onafhankelijk werd. Na de Jom-Kippoer oorlog ging Equatoriaal-Guinea samen met andere landen in de sub-Sahara echter over tot een boycot van de Joodse staat. In 1994 werden de diplomatieke betrekkingen hersteld en in 2019 stelde de Afrikaanse republiek een ambassadeur aan voor Israël. Er is (nog) geen Israëlische diplomatieke post in Equatoriaal-Guinea.

De Equatoriaal-Guinese ambassade in Herzliya heeft nog geen commentaar gegeven op de bekendmaking door Netanyahu. Als de diplomatieke post daadwerkelijk naar Jeruzalem verplaatst gaat worden, is Equatoriaal-Guinea het tweede Afrikaanse land dat zijn ambassade in Israëls hoofdstad huisvest. In november maakte Malawi bekend een ambassade in Jeruzalem te zullen openen.

Netanyahu “verwelkomt de trend van landen die hun ambassades naar Jeruzalem verhuizen”, aldus het kantoor van de premier. In 2017 werd de Amerikaanse ambassade naar Israëls hoofdstad verhuisd. Guatemala en Paraguay volgden dit voorbeeld. Paraguay draaide het besluit echter na enkele maanden alweer terug. Bij de normalisering van betrekkingen tussen Kosovo en Israël werd een verzoek voor het openen van een Kosovaarse ambassade in Jeruzalem goedgekeurd.

“Heel Afrika verwelkomt Israël met open armen”, aldus president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo tijdens het telefoongesprek. Netanyahu heeft Mbasogo toegezegd dat Israël “toegewijd is aan het verdiepen van de handelsrelaties en het delen van technische expertise, in het bijzonder op het gebied van landbouw en irrigatie”. “Israël keert terug naar Afrika en Afrika keert terug naar Israël op een grote schaal”, aldus het kantoor van de Israëlische premier.