Malawi gaat ambassade in Jeruzalem openen

Malawi gaat een ambassade in Israëls hoofdstad Jeruzalem openen. Dat heeft de Malawische minister van Buitenlandse Zaken Eisenhower Mkaka dinsdagavond bekendgemaakt.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi begroet zijn ambtsgenoot uit Malawi Eisenhower Mkaka

Mkaki was dinsdag op bezoek bij het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem. Samen met zijn Israëlische ambtsgenoot Gabi Ashkenazi maakte de Malawische minister van Buitenlandse Zaken bekend dat Malawi een ambassade in Jeruzalem gaat openen. Ashkenazi zei uit te kijken naar de opening van de diplomatieke post: “ik ben er zeker van dat meer Afrikaanse leiders dit moedige besluit zullen volgen”. Malawi is het eerste Afrikaanse land dat een ambassade in Israëls hoofdstad opent.

Israël heeft geen ambassade in Malawi. De betrekkingen tussen de twee landen werden tot nu toe voornamelijk via diplomatieke vertegenwoordigingen in Kenia geregeld. Tijdens de ontmoeting in Jeruzalem zijn Ashkenazi en Mkaki overeengekomen dat Israël zijn hulp aan Malawi op het gebied van defensie en landbouw zal uitbreiden.

De Malawische minister van Buitenlandse Zaken sprak lovende woorden over de recente normalisatie tussen Israël en Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens Makaki vertegenwoordigen de akkoorden een “paradigmaverschuiving in het Midden-Oosten”.

De bekendmaking van de ambassade-opening komt niet uit de lucht vallen. In september liet de Malawische president Lazarus Chakwera al weten voornemens te zijn een diplomatieke post in Israëls hoofdstad te willen openen. Chakwera staat bekend als een evangelisch christen en heeft daardoor een sterke band met Israel. Afgelopen jaar bezocht hij het land en ging hij ook naar Jeruzalem, waar hij heeft gebeden bij zowel de Heilige Grafkerk als de Westmuur. Malawi, een voornamelijk christelijk land met meer dan 21 miljoen inwoners, heeft sinds 1964 diplomatieke banden met Israel, maar geen diplomatieke post in de Joodse staat. Daar gaat nu verandering in komen – in Jeruzalem.

Afgelopen vrijdag maakte de Dominicaanse Republiek bekend te overwegen zijn ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. In 2017 werd de Amerikaanse ambassade naar Israëls hoofdstad verhuisd. Guatemala en Paraguay volgden dit voorbeeld. Paraguay draaide het besluit echter na enkele maanden alweer terug. Een aantal andere landen, waaronder Kosovo en Servië, gaan mogelijk ook ambassades in Jeruzalem openen.