Gabi Ashkenazi op bezoek in Griekenland

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 27 okt 2020 CYPRUS GRIEKENLAND ISRAEL

De Israelische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi (Blauw-Wit) heeft een bezoek gebracht aan Athene, en daar gesproken met Nikos Dendias en Nikos Christodoulides, zijn ambtsgenoten uit respectievelijk Griekenland en Cyprus. Daar spraken zij zowel gezamenlijk als bilateraal over gaswinning, energiedeals en de dreiging vanuit Turkije.

(bron: Ekathimerini)

Ashkenazi omschreef de banden met Griekenland als een fundament voor groei en stabiliteit in de regio. Zo prees hij de samenwerking op gebied van gaswinning, toerisme en handel, zei hij de steun toe aan Griekenland aangaande hun EEZ. De landen gaan ook de samenwerking aan met Bahrein en de VAE, om zo de regio verder te ontwikkelen. Ook dankte hij zijn Griekse collega over de groeiende toeristische connecties. Daarnaast veroordeelde hij de Turkse acties rondom Cyprus en in de Egeïsche Zee.

Israel, Griekenland en Cyprus werken al enkele jaren samen op het gebied van gaswinning, zo werken zij onder andere aan een gaspijpverbinding van Haifa tot Athene. Samen met Italië, Egypte, Jordanië en de Palestijnse Autoriteit vormen zij ook het East Mediterranean Gas Forum, waarin zij kwestie rond gaswinning en -handel willen bespreken. Hiermee vormen zij een front tegen Turkije, dat aanspraak maakt op de gasrijke gebieden rond Cyprus, het eiland dat deels bezet wordt door Turkse troepen.

Het afgelopen decennia zijn de banden tussen de drie landen erg innig geworden. Mede door gedeelde belangen kwamen de landen samen. Nu werken zij samen op gebied van toerisme, handel en op gebied van Defensie. Israel, Griekenland en Cyprus zien elkaar als belangrijke bondgenoten tegen overstaande van een Turkije dat steeds vaker de grenzen opzoekt. Zo claimde Erdoğan recentelijk nog dat Jeruzalem een Turkse stad behoort te zijn en is hij zeer kritisch over het beleid van de regering-Netanyahu. Zo ziet hij de Palestijnse zaak als een van de belangrijkste pijlers van het Turkse buitenlandbeleid.

Waar de banden tussen Israel en Turkije vroeger erg warm waren, lijkt na de eindeloze provocaties van Erdoğan de liefde vanuit Jeruzalem verschoven te zijn van Ankara naar Athene.