Geen veroordeling van normalisatie VAE-Israël door Arabische Liga

Ondanks een oproep daartoe door de Palestijnse Autoriteit, heeft de Arabische Liga de normalisatie tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten niet veroordeeld. 

Het lukte PA-minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki niet de Arabische Liga ervan te overtuigen de normalisatie tussen Israël en de VAE te veroordelen.

Vorige maand had de Palestijnse Autoriteit een noodbijeenkomst van de Arabische Liga aangevraagd naar aanleiding van de normalisatie tussen Israël en de VAE. Ondanks dat met het Abraham-akkoord annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever van de baan is, spreekt de PA van “verraad van de Palestijnse zaak”.

De Arabische Liga ging op het verzoek echter niet in en het Palestijnse leiderschap had pas deze woensdag de kans om tijdens een vergadering op te roepen tot een veroordeling van de normalisatie. PA-minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki hekelde tijdens de videoconferentie dat de Liga niet meteen was overgegaan tot het afkeuren van het vredesakkoord en riep het samenwerkingsverband van Arabische landen op dit alsnog te doen.

“Deze bijeenkomst moet een besluit publiceren dat deze stap veroordeelt, aldus Al-Maliki over de normalisatie. “Anders zal het opgevat worden dat we het onze zegen geven, of eraan meewerken, of het onder het tapijt proberen te vegen”.

De Arabische Liga had geen oren naar de woorden van de PA-minister van Buitenlandse Zaken. Na uren van debatteren werd een door de Palestijnse Autoriteit ingediende resolutie niet aangenomen. Een aantal Arabische landen was tegen het veroordelen van de normalisatie tussen Israël en de VAE.

Volgens adjunct-secretaris-generaal van de Arabische Liga Hussam Zaki weigerden de Palestijnen om water bij de wijn te doen omtrent de resolutie. “Er werd een aantal amendementen voorgesteld, en vervolgens tegen-amendementen … en we waren op een punt waarop de Palestijnse eisen niet waren gerealiseerd, en de Palestijnen gaven er de voorkeur aan dat het niet werd aangenomen in plaats van dat het in een vorm werd aangenomen die volgens hen niet adequaat genoeg was”.

Dat de Arabische Liga niet over is gegaan tot veroordeling van het vredesakkoord, mag geen verrassing heten. Verschillende landen verwelkomden de normalisatie – dit in tegenstelling tot 40 jaar geleden toen Egypte tien jaar uit de Liga werd verbannen toen het vrede sloot met Israël. Een duidelijk teken van de veranderde verhoudingen in het Midden-Oosten.

De Arabische ministers van Buitenlandse Zaken die deelnamen aan de videoconferentie, spraken hun blijvende steun voor de Palestijnse zaak uit. De diplomaten lieten weten dat zij vrede als een strategische optie aanhangen en het Arabisch-Israëlische conflict willen oplossen op basis van het internationaal recht, de resoluties omtrent internationale legitimiteit en het Arabische vredesinitiatief van 2002“.

Desondanks stelt het Palestijnse leiderschap dat het in de steek is gelaten. “De volharding van de VAE om door te gaan met de ondertekening van het vredesverdrag met de Israëlische bezetting vormt een flagrante ontkenning van het Palestijnse volk en hun rechten”, aldus het uitvoerend comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Comitélid Ahmed Majdalani spreekt van het “door de Arabische broeders in de steek laten van de Palestijnse zaak”. De Arabische Liga heeft volgens Majdalani “bewezen dat ze niet op eigen verantwoordelijkheid beslissingen kan nemen. “In plaats daarvan, is het onderdanig aan politiek geld en Amerikaanse druk”, aldus het PLO-comitélid.

Naar verwachting zal op 15 september een ceremonie plaatsvinden in het Witte Huis, waar de VAE en Israël formeel de normalisatie zullen ondertekenen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zal mogelijk nog een land zich bij het tekenen van het akkoord voegen om ook normalisatie met de Joodse staat bekend te maken.