Hamas: nieuw staakt-het-vurenakkoord met Israël

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 1 sep 2020 GAZA HAMAS

Volgens Hamas is een staakt-het-vurenakkoord met Israël bereikt. Een woordvoerder van het Israëlische leger laat weten dat de grensovergang met de Gazastrook en de visserszone van de kustenclave heropend wordt.

Al een aantal weken is sprake van toegenomen spanningen tussen Hamas en Israël. Door terreurbewegingen gesteunde jongerengroepen laten ballonnen met geïmproviseerde explosieven en brandbommen op, met dagelijks tientallen branden in Zuid-Israël tot gevolg. Daarnaast hebben de laatste tijd meerdere raketaanvallen plaatsgevonden.

In antwoord op de aanvallen met ballonnen, nam Israël meerdere keren tegenmaatregelen. De visserszone van de Gazastrook is meerdere keren ingeperkt en uiteindelijk geheel gesloten, de Kerem-Shalomgrensovergang werd afgesloten met uitzondering voor humanitaire goederen en de brandstoftoevoer tot de door terreurbeweging Hamas bestuurde kustenclave werd stopgezet. Daarnaast heeft de Israëlische luchtmacht meerdere keren vergeldingsaanvallen in de Gazastrook uitgevoerd.

Vorige week arriveerde de Qatarese gezant Mohammed al-Emadi in de Gazastrook om te bemiddelen. Al enige tijd laat Israël Qatarese miljoenen tot de door terreurbeweging Hamas bestuurde Gazastrook toe, en dit keer bracht Al-Emadi dertig miljoen dollar met zich mee.

De aankomst van de Qatarese gezant viel samen met een corona-uitbraak in de Gazastrook. Hierop werd de kustenclave door de lokale autoriteiten in een lockdown geplaatst. Het oplaten van de terreurballonnen ging echter onverminderd door. Israël bood hulp aan, in  ruil voor een stop van de aanvallen. 

Maandagavond heeft Hamas bekendgemaakt dat een staakt-het-vurenakkoord is bereikt. De aankondiging werd gepubliceerd door het kantoor van Yahya Sinwar, de militair leider van de terreurgroep in Gaza. Onderdeel van de bemiddelde overeenkomst is volgens Hamas “een aantal projecten die ons volk in de Gazastrook dienen en hen zal helpen het hoofd te bieden aan de corona-uitbraak”.

Het Israëlische leger laat weten dat het civiele beleid ten opzichte van de Gazastrook hervat wordt. De Kerem Shalom-grensovergang wordt heropend en Gazaanse vissers wordt weer toegestaan van de volledige 15 nautische mijlen visserszone gebruik te maken. “Als Hamas, die verantwoordelijk is voor alle acties die in de Gazastrook plaatsvinden, haar verplichtingen niet nakomt – zal Israël dienovereenkomstig handelen”, aldus de IDF-woordvoerder.