Qatarese gezant in Gaza gearriveerd tijdens lockdown

De Qatarese gezant Mohammed al-Emadi is dinsdagavond in de Gazastrook gearriveerd. De diplomaat uit Qatar brengt dertig miljoen dollar met zich mee, in een poging de spanningen tussen Hamas en Israël te doen afnemen.

Al enige tijd laat Israël Qatarese miljoenen tot de door terreurbeweging Hamas bestuurde Gazastrook toe. Het doorlaten van de kapitaalinjecties is onderdeel van een fragiel staakt-het-vurenakkoord. Momenteel is echter sprake van toenemende spanningen tussen gewapende facties in Gaza en Israël. Al enkele weken is sprake van provocaties vanuit de door Hamas bestuurde kustenclave. Door terreurbewegingen gesteunde jongerengroepen laten ballonnen met geïmproviseerde explosieven en brandbommen op, met dagelijks tientallen branden in Zuid-Israël tot gevolg. Daarnaast hebben de laatste tijd meerdere raketaanvallen plaatsgevonden.

In antwoord op de aanvallen met ballonnen, heeft Israël meerdere keren tegenmaatregelen genomen. De visserszone van de Gazastrook is meerdere keren ingeperkt en inmiddels geheel gesloten, de Kerem-Shalomgrensovergang is afgesloten met uitzondering voor humanitaire goederen en de brandstoftoevoer tot de door terreurbeweging Hamas bestuurde kustenclave is stopgezet. Daarnaast heeft de Israëlische luchtmacht meerdere keren vergeldingsaanvallen in de Gazastrook uitgevoerd.

Hamas en andere facties in Gaza zijn ontevreden over de implementatie van economische afspraken door Israël, als onderdeel van een wapenstilstandsakkoord. Hamas-functionarissen zouden aan Egyptische bemiddelaars hebben laten weten dat het “geduld op is” en er een nieuwe overeenkomst moet komen.

Volgens de Londense krant Asharq al-Awsat heeft deze week het hoofd van het zuidelijk commando van het Israëlische leger Qatar bezocht om een wapenstilstand met Hamas te bewerkstelligen. Majoor-generaal Herzi Halevi zou aan het hoofd van een delegatie van leger- en inlichtingenofficieren de voorwaarden hebben gepresenteerd voor een nieuw staakt-het-vurenakkoord. In ruil voor een terugkeer van de rust zou Israël bereid zijn de toevoer van brandstof tot de Gazastrook te hervatten en zou Qatar meer geld in de kustenclave gaan steken.

Gaza in lockdown

De Qaterese gezant Mohammed al-Emadi is dinsdagavond in de Gazastrook gearriveerd om met lokale Hamas-leiders te bemiddelen. De aankomst van Al-Emadi komt ten tijde van een lockdown. Het besluit hiertoe werd maandagavond genomen nadat vier coronabesmettingen waren vastgesteld. De afgelopen tijd heeft de kustenclave meer dan honderd besmettingen vastgesteld, maar dit waren allen terugkerende reizigers die reeds bij aankomst in quarantainefaciliteiten geplaatst waren. Vanwege de lockdown zijn twee dagen lang scholen, markten en moskeeën gesloten.

Ondanks de lockdown, werden dinsdag nog steeds tientallen terreurballonnen opgelaten. In Israël was dan ook opnieuw sprake van tientallen branden. Daarnaast is op een basketbalveld in Netivot waar kinderen spelen een geïmproviseerd explosief ontploft. Hierbij zijn geen gewonden gevallen. Op de vroege woensdagochtend hebben vliegtuigen en tanks van de IDF posten en ondergrondse infrastructuur van Hamas getroffen in antwoord op de voortdurende ballon-aanvallen.