Palestijnse terreurgroepen dreigen met duizenden raketten op Tel Aviv

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 22 aug 2020 GAZA HAMAS RAKETTEN

Vrijdagavond heeft opnieuw een raketaanval op Sderot plaatsgevonden. Palestijnse terreurgroepen in de Gazastrook dreigen “Tel Aviv in brand te zetten met duizenden raketten” als Israël overgaat tot gerichte aanvallen op terreurleiders.

Vrijdag om half tien ‘s avonds ging het luchtalarm af in Sderot. In de Israëlische stad, die vlak bij de Gazastrook ligt, hebben bewoners slechts 15 seconden de tijd om dekking te zoeken wanneer het alarm af gaat. Het Israëlische leger meldt dat de vanuit Gaza afgevuurde raket door het Iron Dome-luchtafweersysteem is onderschept.

In antwoord op de raketaanval, hebben tanks van de IDF Hamas-posities in de Gazastrook bestookt. Een relatief beperkte reactie, waarmee Israël een verdere escalatie lijkt te willen voorkomen. Eerder op vrijdag had het Palestijnse gezamenlijke verzetscommando – het samenwerkingsverband van terreurgroepen en milities in Gaza – gedreigd dat elke Israëlische luchtaanval met raketten beantwoord zou worden. 

Zaterdagavond om kwart over zeven ging opnieuw het luchtalarm af in Sderot. Dit keer mislukte de raketaanval vanuit Gaza echter en kwam het projectiel in de kustenclave zelf neer.

Al enkele weken is sprake van provocaties vanuit de door Hamas bestuurde Gazastrook. Door terreurbewegingen gesteunde jongerengroepen laten ballonnen met geïmproviseerde explosieven en brandbommen op, met dagelijks tientallen branden in Zuid-Israël tot gevolg. Daarnaast hebben de laatste tijd meerdere raketaanvallen plaatsgevonden.

In antwoord op de aanvallen met ballonnen, heeft Israël meerdere keren tegenmaatregelen genomen. De visserszone van de Gazastrook is meerdere keren ingeperkt en inmiddels geheel gesloten, de Kerem-Shalomgrensovergang is afgesloten met uitzondering voor humanitaire goederen en de brandstoftoevoer tot de door terreurbeweging Hamas bestuurde kustenclave is stopgezet. Daarnaast heeft de Israëlische luchtmacht meerdere keren vergeldingsaanvallen in de Gazastrook uitgevoerd.

De burgemeester van Sderot is niet te spreken over de aanpak door de Israëlische regering van de voortdurende aanvallen uit Gaza. “We zijn in oorlog, we worden geraakt door raketten en het ontbreekt ons aan basisbeveiliging voor onze inwoners”, aldus Alon Davidi. In de nacht van donderdag op vrijdag is een huis in Sderot beschadigd toen het werd geraakt tijdens een raketaanval.

Donderdag suggereerde minister van Defensie Benny Gantz dat het Israëlische leger over zou kunnen gaan tot gerichte aanvallen op terreurleiders als de provocaties vanuit Gaza niet stoppen. “Er zijn geen veiligheidsschendingen die geen antwoord krijgen. We weten niet alleen hoe we gebouwen en doelwitten moeten treffen, maar ook zij die daarin opereren”, aldus Gantz.

Als Israël overgaat tot een gerichte aanval op een terreurleider, zullen de gewapende facties in Gaza “op een grootschalige en krachtige manier reageren”, zo schrijft de Libanese krant Al-Akhbar. Volgens het pro-Hezbollah medium hebben de Palestijnse facties via bemiddelaars aan Israël laten weten “Tel Aviv in brand te zullen zetten met duizenden raketten” als de IDF een van hun leiders doodt.

Met de aanvallen wil Hamas Israël onder druk zetten voor een nieuw staakt-het-vurenakkoord.  De terreurbeweging die de Gazastrook bestuurt is ontevreden over de implementatie van economische afspraken door Israël, als onderdeel van een wapenstilstandsakkoord. Hamas-functionarissen zouden aan Egypte hebben laten weten dat het “geduld op is” en er een nieuwe overeenkomst moet komen.