IAF beantwoordt mortieraanval met luchtaanvallen in Gaza

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 16 jan 2020 GAZA IAF

Naar aanleiding van de mortieraanval van woensdagmiddag op Israëlische dorpen, heeft de Israëlische luchtmacht op de nacht van woensdag op donderdag luchtaanvallen in de Gazastrook uitgevoerd.

Woensdagmiddag zijn vier mortiergranaten vanuit de Gazastrook op dorpen in Israël afgevuurd. In de dorpen Nachal Oz, Kfar Aza en Sa’ad ging het luchtalarm af en hadden de honderden inwoners slechts enkele seconden de tijd om dekking te zoeken. Twee projectielen zijn door het Iron Dome-luchtafweersysteem onderschept. De twee andere mortiergranaten zijn in open gebieden neergekomen. Het Israëlische leger meldt dat er geen sprake van schade of slachtoffers is.

Naast de mortieraanval, is weer sprake van terreurballonnen. Jongeren-eenheden in de Gazastrook, aangestuurd door terreurbewegingen, laten ballonnen met vuurbommen en explosieven op met als doel terreur in Israël te zaaien. Woensdagavond werd in Sderot een straat afgezet nadat een neergekomen ballon met een geïmproviseerd explosief was aangetroffen.

In antwoord op de mortieraanval, heeft de Israëlische luchtmacht op de nacht van woensdag op donderdag verschillende posities van Hamas in de Gazastrook gebombardeerd. De IDF houdt de terreurbeweging, als de facto bestuurder van de kustenclave, verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit Gaza plaatsvindt.

De IAF zegt verschillende doelwitten te hebben getroffen, waaronder een wapenfabriek en een basis. Palestijnse bronnen melden dat een maritieme basis van Hamas en een civiel administratiekantoor in de Gazastrook zijn gebombardeerd. De bombardementen zouden zwaarder dan normaal gesproken zijn geweest, daar het Israëlische leger de mortieraanval als zeer ernstig beschouwt. Normaal gesproken gesproken vinden dergelijke beschietingen – grote escalaties niet meegerekend – ’s nachts plaats. Deze mortieraanval vond echter overdag plaats, op het moment dat scholieren van school terug naar huis gaan. 

Analisten vermoeden dat terreurbeweging Islamitische Jihad achter de mortieraanval zit. Naar buiten toe stellen de gewapende Palestijnse facties dat de beschieting een reactie is op dat Israël zich niet aan de afspraken van het wapenstilstandsakkoord zou houden, maar in realiteit zou er sprake zijn van interne onenigheid over hoe te reageren op de dood van de Iraanse generaal Soleimani.

Een van de bombardementen is vanuit meerdere hoeken duidelijk in beeld gebracht. Men wist waar de camera’s op gericht moesten worden, daar de Israëlische luchtmacht een zogenaamde ‘knock on the roof’ had uitgevoerd. Hierbij wordt met een lichte bom duidelijk gemaakt dat een aanval op de desbetreffende structuur nadert, en hebben mensen de kans te evacueren.