IDF-functionarissen waarschuwen voor ‘terreurgolf’ door annexatieplannen

De voorgenomen annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever kan mogelijk leiden tot een golf van geweld en aanslagen. Generaal-majoor Kamil Abu-Rukun, de Coordinator for Government Activities in the Territories (COGAT) van het Israelische leger, zou volgens radiostation Galatz achter gesloten deuren hebben gewaarschuwd voor de gevolgen van het beëindigen van de veiligheidssamenwerking door de Palestijnse Autoriteit (PA). Het Palestijnse bestuur dreigde vorige week deze samenwerking op te zeggen vanwege de lonkende annexatie, en lijkt nu ook echt de daad bij het woord te gaan voegen.

Het zou volgens Abu-Rukun dan niet alleen moeilijker worden om Palestijns terrorisme te bestrijden, maar gewapende agenten van de PA zouden zich ook tegen Israel kunnen keren. Ook verschillende andere anonieme functionarissen in Israels defensieapparaat waarschuwden dinsdag tegen overhaaste uitvoering van de annexatieplannen. De beoogde datum van 1 juli zou te vroeg zijn om de nodige militaire voorbereidingen te treffen.

Agenten van de Palestijnse Preventieve Veiligheidsdienst in de omgeving van Hebron

Premier Netanyahu zei afgelopen maandag op een fractievergadering van zijn Likoed-partij dat hij niet van plan is om de annexatie uit te stellen. Volgens het regeerakkoord tussen Netanyahu en plaatsvervangend premier Gantz (Blauw-Wit) mag Likoed vanaf 1 juli een voorstel in stemming brengen omtrent het toepassen van Israelisch recht in bepaalde nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Hoewel er juridisch-technisch gezien geen sprake is van annexatie – dan moet het gaan om het annexeren van territoir van een andere soevereine staat – wordt het uitbreiden van Israelisch recht in de volksmond annexatie genoemd.

“Voor het eerst sinds 1948 is er een historische kans om in samenspraak [met de VS] soevereiniteit toe te passen als een diplomatieke, soevereine daad van de Staat Israel in Judea en Samaria,” aldus de premier maandag. “Dit is een kans die we niet mogen missen.” Israelische en Amerikaanse functionarissen werken op dit moment in een gezamenlijk comité aan het bepalen van de grenzen. Het uitgangspunt is hierbij de door de Amerikaanse president Trump in januari gepresenteerde kaart.

Vredesplan
De Palestijnen reageerden zoals gebruikelijk woedend op het voornemen van Netanyahu en Gantz. In januari verwierpen ze het vredesplan van Trump al direct. Naarmate de mogelijke annexatie van delen van de Westoever – in lijn met het Amerikaanse plan – dichterbij komt, wordt de Palestijnse retoriek dreigender. Zo zei PA-president Abbas vorige week zich niet langer gebonden te voelen aan alle overeenkomsten met de VS en Israel, waaronder de Oslo-akkoorden en de veiligheidscoördinatie. Hier dreigde hij al talloze keren mee, maar deze keer lijkt het niet om loze woorden te gaan. Israelische bronnen bevestigen dat de Palestijnen gestopt zijn met de veiligheidscoördinatie.

Analisten vrezen voor de potentiële gevolgen van deze stap. De coördinatie wordt als een belangrijke factor gezien in het voorkomen van terreuraanslagen vanuit de Palestijnse gebieden. Daarnaast wordt gevreesd voor confrontaties tussen Israelische en Palestijnse troepen. Daar waarschuwde generaal-majoor Abu-Rukun volgens Galatz ook voor. Bij de voorgenomen Israelische bouwwerkzaamheden in Hebron, zo noemde hij als voorbeeld, zouden Palestijnse agenten IDF-soldaten aan kunnen vallen.

De coördinatie met Israel is overigens ook van belang voor de Palestijnse Autoriteit. Dankzij Israelische inlichtingen zijn al meerdere keren aanslagen door Palestijnse terreurgroepen op de PA en diens leiders voorkomen. Zonder coördinatie zal het voor Palestijnse diplomaten en veiligheidsdiensten tevens moeilijker worden om door de delen van de Westelijke Jordaanoever te reizen die onder Israelische controle staan.

Golfstaten
De krant Israel HaJom kwam woensdag ook met een scoop over de mogelijke annexatie. Volgens het dagblad zouden verschillende gematigde Arabische leiders binnenskamers minder bezwaren hebben tegen annexatie dan zij laten blijken, of zelfs voorstander zijn van het plan. Hooggeplaatste functionarissen uit Jordanië en Saoedi-Arabië zeiden tegen de krant dat de Arabische staten in publieke statements fulmineren tegen annexatie, terwijl zij in gesprekken met de Amerikaanse regering veel positiever zijn.

“Israels bestaan en erkenning zijn een bestaand feit,” aldus een Saoedische diplomaat en vertrouweling van kroonprins Mohammed bin Salman tegenover Israel HaJom. “Met alle respect voor de tienduizenden Palestijnen die in de Jordaanvallei wonen, Arabische staten zoals Saoedi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië gaan hun banden met de regering-Trump niet voor hen op het spel zetten.”

Afgelopen week vond de eerste rechtstreekse vlucht ooit plaats van de Verenigde Arabische Emiraten naar Israel, een historische stap in de relatie tussen Israel en de landen in de regio. De golfstaten hebben formeel nog altijd geen diplomatieke betrekkingen met de Joodse staat, maar de laatste jaren hebben ze de banden achter de schermen de banden aangehaald, omdat zowel Israel als de golfstaten de nucleaire en militaire ambities van Iran als een bedreiging zien.