IDF: maritieme smokkelpoging raketmateriaal Gaza tegengehouden

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 7 jun 2019 GAZA HAMAS RAKETTEN

Het Israelische leger zegt vorige maand een smokkelpoging van materiaal voor de productie van raketten in Gaza te hebben tegengehouden.

Op 11 mei probeerden vier Palestijnen de maritieme blokkade van Gaza te doorbreken en de Egyptische Sinaï te bereiken, zo heeft het Israelische leger vandaag bekend gemaakt. Hun missie was het ophalen van 24 vaten met glasvezelmateriaal. Dit materiaal was volgens de IDF bedoeld voor de productie van raketten door terreurbeweging Hamas, en Israel hanteert dan ook een verbod op de import hiervan naar de Gazastrook.

De Israelische marine wist de vier smokkelaars aan te houden. Ze worden beschuldigd van een aantal terreurgerelateerde aanklachten, waaronder samenzwering tot moord. Zowel Egypte als Hamas hebben niet gereageerd op het statement van de IDF van vandaag. Het Israelische leger heeft een video van het voorval gepubliceerd:

Sinds Hamas in 2007 in een burgeroorlog de Palestijnse Autoriteit uit de Gazastrook heeft verjaagd, hanteert Israel een blokkade op zowel land als zee om het gevaar van de terreurbeweging in te dammen. Ook Egypte houdt de grens met Gaza regelmatig gesloten. Naar verluidt hebben Israel en Hamas door bemiddelingen overeenkomsten bereikt, waaronder de blokkade verlicht wordt. Zo zou er sprake zijn van een versoepeling op het doorlaten van goederen van duaal gebruik (producten en grondstoffen die voor zowel civiele als militaire doeleinden kunnen worden ingezet).

Hamas en andere militante facties blijven echter dreigen met escalaties. De Gazaanse facties klagen regelmatig dat Israel de afspraken niet snel genoeg zou implementeren, en zetten de Joodse staat onder druk met behulp van jongerenmilities die ballonnen met ontstekingen oplaten en rellen aan de grens waarbij ze gooien met explosieven en het grenshek openknippen, onder andere tijdens de wekelijkse Mars van Terugkeer-protesten.

Begin mei – een week voor de verijdelde smokkelpoging – was nog sprake van een serieuze escalatie. Een scherpschutter van Islamitische Jihad beschoot op 3 mei IDF-militairen, waarop werd gereageerd met bombardementen door de Israelische luchtmacht. Gedurende dat weekeinde vuurden Palestijnse terroristen in 30 uur tijd ongeveer 700 raketten af op dorpen en steden in Israel.