Jordaanse koning Abdullah II op bezoek bij Abbas

De Jordaanse koning Abdullah de Tweede was gisteren op bezoek bij de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas. De twee leiders spraken over het vredesproces met Israel en de recente crisis omtrent de Tempelberg.

Het bezoek van koning Abdullah gebeurt op een moment dat de relatie tussen Israel en Jordanië op gespannen voet staat. Twee weken geleden vond er een schietincident plaats op de Israelische ambassade in Amman waarbij twee Jordaniërs omkwamen, en Jordanië eist nu dat de schietende bewaker berecht wordt.

De koning van Jordanië kwam maandag in Ramallah aan in een militaire helikopter. Na door Abbas welkom geheten te zijn, gingen de twee achter gesloten deuren in gesprek. 

De twee leiders hebben onder andere met elkaar afgesproken hun samenwerking te intensiveren om “Israelische uitdagingen” omtrent de Tempelberg tegen te gaan. Zo zei ook de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki. Hij refereerde naar het “probleem van Israelische aanvallen tegen Al-Aqsa in Jeruzalem en pogingen om de status quo van de Al-Aqsa te veranderen”.

Afgelopen maand waren er grote protesten door moslims tegen door Israel geplaatste metaaldetectors bij de toegangswegen tot de Tempelberg. De detectiepoorten waren geplaatst nadat terroristen vanaf de heilige berg een schietaanval hadden uitgevoerd waarbij twee politieagenten waren omgekomen. Uiteindelijk werden de veiligheidsmaatregelen teruggedraaid. De Tempelberg, door moslims Haram al-Sharif genoemd, staat onder beheer van een Jordaanse waqf. Volgens critici waren de Israelische veiligheidsmaatregelen een schending van de autoriteit van de waqf.

Volgens minister al-Maliki hebben de PA en Jordanië een crisisteam opgezet om de recente gebeurtenissen omtrent de Tempelberg te evalueren en om voor te bereiden op toekomstige uitdagingen. 

De Jordaanse koning liet ook aan Abbas weten dat de Amerikaanse regering onder leiding van president Trump, toegewijd is aan het vredesproces. Onder Palestijnen heerst momenteel het sentiment dat Trump en zijn schoonzoon Jared Kushner – die als opdracht heeft een oplossing voor het Israelisch-Palestijns conflict te vinden – voor Israel partij kiezen. Volgens koning Abdullah moeten Israel en de Palestijnen met de VS samenwerken om de vredesonderhandelingen nieuw leven in te blazen en zo de tweestatenoplossing te realiseren.