Jordaanse minister prijst Nederland voor afwijzen Israëlische annexatieplannen

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi prijst Nederland en de EU voor het afwijzen van de Israëlische annexatieplannen. Dat liet hij weten tijdens een telefoongesprek met zijn Nederlandse collega Stef Blok.

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi en zijn Nederlandse collega tijdens een ontmoeting in Amsterdam op 16 februari. Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken / Flickr.

De twee ministers spraken maandag telefonisch over de “laatste ontwikkelingen betreffende de Palestijnse kwestie, met name Israëlische dreigingen voor de regionale vrede door Palestijns land te annexeren”, zo meldt persbureau Xinhua.

Tijdens het gesprek herhaalde minister Blok het standpunt dat Nederland tegen de Israëlische annexatieplannen is. Dit standpunt is door het Kabinet al meermaals geuit, waaronder recent in antwoord op Kamervragen. Volgens de Nederlandse regering zijn de nederzettingen, evenals het uitbreiden van Israelisch recht naar deze nederzettingen, in strijd met het internationaal recht.

“Annexatie is in strijd met internationaal recht en acceptatie ervan schept een gevaarlijk precedent in andere territoriale conflicten waarbij landen diepe historische banden aanvoeren als rechtvaardiging voor territoriale aanspraken buiten hun eigen grondgebied,” zo stellen Blok en Kaag.

Uitbreiden van Israëlisch recht

De Westelijke Jordaanoever werd na de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog van 1948 geannexeerd door Jordanië. Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde Israël de Westoever, nadat Jordaanse artillerie de Joodse staat onder vuur nam. Onder de Oslo-akkoorden van 1993 getekend tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), is de Westoever verdeeld in drie verschillende gebieden – A, B en C.

Zone A valt geheel onder de Palestijnse Autoriteit (PA). In zone B is de administratie in handen van de PA maar de veiligheid in handen van Israël. Zone C is geheel in Israëlische handen en valt onder de militaire wetgeving in Israël. De bedoeling was dat de Oslo-akkoorden een opmaat naar een permanente tweestatenoplossing zou zijn, maar latere onderhandelingen hebben niet tot een dergelijke overeenkomst geleid.

Het regeerakkoord van de nieuwe Israëlische coalitie bevat een provisie waarmee Netanyahu’s Likoed vanaf 1 juli een voorstel in stemming mag brengen omtrent het toepassen van Israëlisch recht in bepaalde nederzettingen in zone C van de Westelijke Jordaanoever. Het uitbreiden van dit Israëlische recht zou in lijn zijn met het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump.

Hoewel er juridisch-technisch gezien geen sprake is van annexatie – dan moet het gaan om het annexeren van territoir van een andere soevereine staat – wordt het uitbreiden van Israëlisch recht naar de Joodse gemeenschappen op de Westoever in de volksmond annexatie genoemd.

Internationale inspanningen tegen de Israëlische annexatieplannen

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken onderstreepte tijdens het gesprek met zijn Nederlandse collega de “lancering van onmiddellijke en effectieve internationale inspanningen tegen de Israëlische annexatieplannen”. Jordanië leidt samen met de Palestijnen een internationale lobbycampagne om Israël ertoe te bewegen de annexatieplannen niet door te zetten.

Zo roept de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh de Europese Unie op haar economische gewicht tegen Israël in te zetten. Shtayyeh vindt dat er strafmaatregelen tegen Israël moeten komen, en roept de EU op de Palestijnse staat te erkennen in de hoop dat de Israëlische regering hiermee afziet van haar annexatieplannen. EU-Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell waarschuwt voor “significante gevolgen” als Israël de annexatievoornemens doorzet.

Minister Safadi prijst de afwijzing van de Israëlische annexatieplannen door Nederland en de EU. Volgens de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken is vasthouden aan het bereiken van een  tweestatenoplossing de enige manier om vrede te bereiken. Safadi roept dan ook op tot de hervatting van onderhandelingen voor vrede “gebaseerd op de tweestatenoplossing en relevante internationale resoluties”.

Moties in de Tweede Kamer

Maandag werd ook in de Tweede Kamer gesproken over de Israëlische annexatieplannen. Tijdens het notaoverleg Mensenrechtenrapportage weigerde minister Blok uitspraken te doen over het al dan niet instellen van sancties tegen Israël als het zijn voornemens tot het uitbreiden van Israëlisch recht doorzet.

Zowel Tunahan Kuzu (DENK) als Sadet Karabulut (SP), Bram van Ojik (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA) hebben moties ingediend. De motie van Kuzu “verzoekt de regering, indien Israël overgaat tot het annexeren van nog meer Palestijns grondgebied, Palestina te erkennen als onafhankelijke staat”. De motie van Karabulut, Van Ojik en Ploumen verzoekt minister Blok “bij voorkeur met gelijkgestemde andere landen, opties in kaart te brengen van (mogelijk) te nemen maatregelen indien Israël overgaat tot annexatie van Palestijns gebied”. Naar verwachting wordt volgende week over de moties gestemd.