Knessetcommissie stemt voor beperkingen demonstraties

De Knessetcommisie Grondrechten, Recht en Gerechtigheid heeft met 9 stemmen tegen 6 gestemd om demonstraties grotendeels te verbieden, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De plenaire vergadering van de Knesset heeft hierna ook voorgestemd. Een versie van het wetsvoorstel van Likoed, om demonstraties ook na de lockdown te verbieden zo lang de coronacrisis voort duurt, werd weggestemd door andere partijen.

Demonstraties tegen de Israelische premier, juli 2020 (Foto: Tamir Be’eri)

Nu Israel in volledige lockdown verkeert, synagogen enkel op Jom Kippoer onder zware beperkingen open mochten en vrijwel alles verder gesloten is, steeg de verontwaardiging dat straatprotesten met duizenden mensen nog toegestaan waren steeds verder. Het wetsvoorstel dat in behandeling is, beperkt deelname aan straatprotesten tot mensen die binnen 1 kilometer van de demonstratie wonen. Andere beperkingen, zoals een maximale opkomst van 2.000 demonstranten verdeeld in groepjes van 20 personen, blijven van kracht.

Een poging van Likoed om het wetsvoorstel uit te breiden tot een algemeen verbod om te protesteren gedurende de gehele coronacrisis, dan wel voor de komende circa 6 maanden, kon niet rekenen op steun van andere partijen. Justitieminister Avi Nissenkorn (Blauw Wit): “De gevaarlijke poging van Likoed om protesten gedurende de hele crisis te verbieden, is mislukt. Wanneer de economische maatregelen teruggeschroefd worden, zullen beperkingen op demonstraties en gebedsdiensten gelijk worden opgeheven.”

De aankondiging van een mogelijk demonstratieverbod stuitte op hevig protest. Een autokonvooi reed toeterend van Tel Aviv naar Jeruzalem, waar tenminste één demonstrant werd opgepakt wegens het mishandelen van een politieagente. Deelnemers aan de demonstratie beweren echter dat de politie excessief geweld gebruikte om de demonstratie op te breken. “Het Netanyahu-regime gaat door met het meedogenloze geweld tegen iedereen die geen supporter van Netanyahu is. … Netanyahu probeert met geweld de democratie onder de voet te lopen. Dit is het moment om hem tegen te houden,” volgens een statement van de Black Flag-beweging, die protesten organiseerde buiten de huizen van ministers Netanyahu (premier), Gantz (Defensie), Edelstein (Volksgezondheid) en Nissenkorn (Justitie).