Kuzu hekelt opschorting Nederlandse financiering UAWC

IN NEDERLAND / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 14 dec 2020 DENK PFLP UAWC

Tunahan Kuzu (DENK) spreekt zich in Kamervragen uit tegen de opschorting van de Nederlandse financiering aan de Palestijnse landbouworganisatie UAWC, waarvan medewerkers verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag waarbij de 17-jarige Rina Shnerb is vermoord. 

De PFLP heeft de aanslag waarbij Rina Shnerb omkwam opgeëist en noemt Samer Arbid, die bij UAWC werkte, een van haar commandanten.

Op 23 augustus 2019 vond een dodelijke bomaanslag plaats bij de Ein Bubin-bron, nabij de nederzetting Dolev. De 46-jarige rabbijn Eitan Shnerb en zijn 19-jarige zoon Dvir raakten gewond toen het explosief afging. De 17-jarige Rina kwam bij de aanval om het leven. Na de aanslag heeft de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet een aantal terreurverdachten gearresteerd, die allen tot dezelfde PFLP-cel zouden behoren die achter de aanslag zit. Samer Arbid wordt ervan verdacht de celleider te zijn. Arbid was eerder de financieel directeur van de UAWC, en werd de afgelopen jaren regelmatig gearresteerd omdat hij deel uitmaakt van de PFLP. Een andere medewerker van UAWC, Abdul Razeq Farraj, wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de aanslag en is net als Arbid in Israëlische detentie. Extra pijnlijk daarbij is dat Farraj op bezoek is geweest bij de Nederlandse vertegenwoordiging te Ramallah.

Voor de periode van 2017 tot en met 2021 had de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah ruim 11,2 miljoen dollar vrijgemaakt voor de Palestijnse Union of Agricultural Work Committees (UAWC). De subsidie is bedoeld voor de tweede fase van een land- en waterbeheerprogramma. Voor de eerste fase van dit project ontving UAWC ook al geld van de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah. Toen ging het om zo’n 8,4 miljoen dollar. Bij elkaar subsidieert Nederland deze NGO dus voor bijna 20 miljoen dollar.

Al in mei 2019 werd het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gewaarschuwd voor banden met terreur bij de UAWC. Daarnaast werd al in de jaren 90 de organisatie door het Amerikaanse state department aangeduid als de landbouwarm van de PFLP. De waarschuwingen werden door het ministerie van Buitenlandse Zaken echter genegeerd en afgedaan met een reactie dat het ministerie niet over eigenstandige informatie beschikte die de beschuldigingen bevestigt.

Op 20 juli 2020 gaf minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag in antwoord op Kamervragen toe dat UAWC-werknemers werden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag. Hierop werd de Nederlandse geldstroom naar de Palestijnse NGO stopgezet in afwachting van een onderzoek. 

Op 30 augustus 2020 heeft de PFLP een bericht uitgebracht waarin wordt bevestigd dat Samer Arbid een commandant van de terreurgroep is en betrokken is bij de aanslag bij de Ein Bubin-bron. De gewapende tak van de PFLP – de Abu Ali Mustafa Brigades – heeft tevens op haar Telegramkanaal hetzelfde statement gepubliceerd naar aanleiding van het overlijden van de 82-jarige moeder van de terreurverdachte. In het bericht noemt de PFLP Samer Arbid “de gevangen commandant, een van de helden van de heröische Bubin-operatie“.

Kuzu: subsidiestop UAWC ‘buitengewoon wrang’

Naar aanleiding van een door Jannie Schipper in NRC geschreven artikel over de financiële problemen waar UAWC zich nu in verkeert, heeft Tunahan Kuzu Kamervragen ingediend. Het DENK-Kamerlid noemt het “buitengewoon wrang” dat een “vitale NGO als UAWC door Nederlands toedoen reeds substantiële schade heeft geleden”. Een op zijn zachtst gezegd opmerkelijke uitlating naar aanleiding van een onderzoek na een dodelijke aanslag. 

De DENK-voorman wil dat het Kabinet de continuïteit van UAWC waarborgt en de schade voor de organisatie zoveel mogelijk beperkt. Hij vraagt aan ministers Kaag en Blok een overzicht te geven van de “financiële en economische schade en de humanitaire gevolgen” als gevolg van de subsidiestop. Naar Rina Shnerb en haar familie wordt niet gevraagd in de Kamervragen.

Ondanks de erkenning door de PFLP, beweert Kuzu dat de beschuldigingen aan de UAWC het werk zouden zijn van de Israëlische regering en organisaties als Regavim en NGO Monitor. Volgens het DENK-Kamerlid krimpt de “kritische maatschappelijke ruimte in Israël en Palestina”. 

Eerder zette Kuzu ook al vraagtekens bij de subsidiestop voor UAWC. Kuzu wees zoals toen als in zijn nieuwe Kamervragen erop dat de UAWC-medewerkers nog niet veroordeeld zijn voor de bomaanslag van 2019. Dat de PFLP de aanslag heeft opgeëist en Samer Arbid als de betrokken commandant aanwijst, is voor het DENK-Kamerlid blijkbaar geen punt.