Lapid brengt eerste officiële bezoek aan de Emiraten

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 29 jun 2021 ISRAEL VAE YAIR LAPID

Bijna een jaar na het tekenen van de Abraham-akkoorden, brengt een Israelische politicus een officieel bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Wat Benjamin Netanyahu niet lukte, kreeg Yair Lapid voor elkaar. Als minister van Buitenlandse Zaken is hij het eerste Israelische regeringslid dat in de VAE een officieel bezoek brengt.

Vanochtend landde Lapid in Abu Dhabi. Daar zal hij de Israelische ambassade officieel openen. Later vandaag zal hij naar Dubai vliegen voor de opening van het consulaat aldaar en voor een bezoek aan de Israelische expositie bij de Expo Dubai 2020. Tevens zullen er nieuwe economische en handelsdeals getekend worden tussen Israel en de Verenigde Arabische Emiraten.

Rond 10 uur Nederlandse tijd landde Lapid in Abu Dhabi, waar hij werd ontvangen door een Emiratische delegatie. Daarna waren er gesprekken met Emiratische hoogwaardigheidsbekleders, waaronder met zijn collega Abdullah bin Zayed Al Nahyan, andere politici en vertegenwoordigers van de lokale Joodse gemeenschap. 

Tevens heeft Lapid de Israelische ambassade in Abu Dhabi en het consulaat in Dubai geopend. Die waren al een tijdje in gebruik, maar waren nog niet officieel geopend. De ambassade in Abu Dhabi is de eerste nieuwe ambassade sinds het tekenen van de Abraham-akkoorden, ondertussen heeft Israel al wel diplomatieke kantoren geopend in Bahrein en Marokko. In Bahrein zou het gaan om een voorheen clandestiene ambassade die al langer open was.

Later zal Lapid ook nog een bezoek brengen aan de Dubai Expo 2020, een wereldtentoonstelling waar Israel ook vertegenwoordigd is. Deze Expo zou vorig jaar plaatsgevonden hebben, maar werd uitgesteld. Ondanks het uitstel is de Israelische expositie met man en macht aanwezig in de Golfstaat.