Lapid spreekt met Omaanse collega

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 24 jun 2021 ISRAEL OMAN YAIR LAPID

De Israelische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid (Yesh Atid) sprak vandaag met zijn collega uit Oman. De twee landen hebben geen officiële betrekkingen, maar onderhouden al jaren onofficieel contact met elkaar. Oman hoopt dat Israel stappen richting een duurzame vrede zal zetten.

De Omaanse minister van Buitenlandse Zaken, Badr al-Busaidi, en de Israelische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid.

Oman staat bekend als een neutraal land dat met alle landen in de regio officiële dan wel clandestiene banden onderhoudt. Het land speelt vaak een rol bij onderhandelingen tussen de soennitische en sjiitische landen, daar het zelf een eigen vorm van de islam aanhangt. In Oman volgt men namelijk het ibadisme, een stroming die ouder is dan de splitsing tussen soennieten en sjiieten. Mede daarom, en vanwege haar neutraliteitspolitiek, is zij een acceptabele gesprekspartner voor zowel Iran als Saoedi-Arabië. Regelmatig wordt Oman dan ook wel het ‘Zwitserland van het Midden-Oosten’ genoemd.

Oman heeft ook al jaren clandestiene banden met Israel, die wel steeds meer openbaar en zichtbaar worden. Enkele jaren terug bezocht toenmalig premier Benjamin Netanyahu de toenmalige sultan van Oman, Qaboos bin Said Al Said, in Muscat. Ook kwam Oman regelmatig ter sprake na de ondertekening van de Abraham-akkoorden afgelopen jaar.

Badr al-Busaidi, de Omaanse minister van Buitenlandse Zaken, sprak via een telefoonverbinding met Yair Lapid. Zij bespraken de situatie in de regio en Oman benadrukte het belang van een onafhankelijke Palestijnse staat op basis van de tweestatenoplossing. Of dit gesprek nu zal leiden tot normalisatie en officiële diplomatieke banden tussen Oman en Israel is nog maar de vraag. Eind vorig jaar stelde Oman nog ‘tevreden te zijn’ over de huidige banden met de Joodse staat.

Aankomende week zal minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid naar de Verenigde Arabische Emiraten vliegen. Dan brengt hij het eerste officiële bezoek van een Israelische staatsman, iets wat Netanyahu niet voor elkaar kreeg. Lapid zal daar tevens de Israelische ambassade in Abu Dhabi en het consulaat in Dubai officieel openen.