Merav Michaeli gekozen tot nieuwe leider Arbeidspartij

De Arbeidspartij heeft een nieuwe leider gekozen: Merav Michaeli. De kwakkelende sociaaldemocratische partij koos haar met 77% van de stemmen.

Merav Michaeli, de nieuwe leider van de Arbeidspartij. (Bron: Facebook)

De partij, de oudste van Israel, zit de laatste tientallen jaren in zwaar weer. Het is nu nog maar de vraag of de sociaaldemocraten, die van 1948 tot 1977 standaard de grootste partij waren, boven de kiesdrempel gaan uitkomen. Waar vroeger miljoenen Israelis op de partij van Ben-Goerion en Meir stemden, hebben nu vele kiezers de partij verlaten voor andere linkse partijen. Ook stellen analisten dat de groei van rechts veel van de slagkracht van de Arbeidspartij heeft afgenomen. Dat de partij nu deel uitmaakt van de regering-Netanyahu, wordt door vele voormalige kiezers gezien als een verraad.

Merav Michaeli, die bekend staat om haar linkse en feministische opvattingen, heeft dan ook snel besloten om uit de coalitie te stappen, wat voornamelijk symbolisch is. Zijzelf zat nog in de oppositie en er komen verkiezingen aan. Ze hoopt dat het signaal de kiezers bereikt. Dezelfde kiezers, die zij heeft opgeroepen om ‘thuis te komen’. Ook riep zij hen op om afstand te nemen van de leugens, en de waarheid te omarmen. Een sneer naar voormalig leider Peretz, die stelde dat hij nóóít met Netanyahu in een regering zou gaan zitten. Michaeli wil de partij gaan herbouwen, en hoopt daarbij snel te gaan samenwerken met andere linkse partijen.

Snel na de bekendmaking van Michaeli’s overwinning stond de voorman van De Israelis, Ron Huldai, al te trappelen om te gaan samenwerken. Ook zijn partij komt maar net boven de kiesdrempel uit. Hij sprak de hoop uit dat door samen te werken zij Netanyahu kunnen verslaan. Daarnaast kwamen er vanuit Meretz en Yesh Atid felicitaties voor Michaeli, maar zij spraken nog niet over samenwerken of het vormen van een groot centrum-links blok. Hoewel de verkiezingen pas in maart zijn, is de kans desondanks groot dat meerdere partijen samenwerkingsverbanden zullen aangaan.