Ministers van Israel, VAE en Bahrein zijn het eens over Iraanse dreiging

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 27 jan 2021 BAHREIN IRAN ISRAEL VAE

Gisteren begon de jaarlijkse conferentie van het Institute for National Security Studies (INSS), een denktank verbonden aan de universiteit van Tel Aviv. Aan de conferentie, waarin de strategische en geopolitieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten besproken worden, nemen voor het eerst ministers uit de Golfstaten mee. Gisteren voerden zij een uitgebreid gesprek met de Israelische minister van Buitenlandse Zaken, Gabi Ashkenazi. 

Dankzij de betrokkenheid van vooraanstaande academici en een onafhankelijke status heeft het INSS een reputatie opgebouwd als “neutraal terrein”. Het is daarmee tot platform geworden voor waardevolle discussies tussen beleidsmakers uit Israel en daarbuiten. 

Gesprek tijdens INSS conferentie (Bron: screenshot Youtube)

De drie ministers onderstreepten hun gezamenlijke zorgen over het Iraanse nucleaire programma, en zij stelden alle drie dat een gezamenlijk front het beste plan was om tegenwicht te bieden tegen Teheran. Daarbij benadrukten ook zij het belang van de Verenigde Staten in de regio. Een nieuwe Iran-deal, waarin recht wordt gedaan aan de zorgen in de regio, is volgens hen van groot belang. “Alle toekomstige deals met Iran moeten de goedkeuring hebben van landen in de regio”, zo kwamen de ministers overeen.

Verder stelde Alzayani, de Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken: “We moeten reageren op het Iraanse raketprogramma, op de steun van Iran voor regionale proxies, de inmenging in de binnenlandse zaken van regionale landen. Pas dan is er ruimte voor meer vrede en stabiliteit in de regio.”

Abraham-akkoorden

Over de Abraham-akkoorden waren de sprekers lovend. Zo werden de economische en technologische mogelijkheden bejubeld, en spraken zij over grote kansen voor het toerisme, investeerders en de handel. Ook hoopten zij dat het een nieuw tijdperk is het Midden-Oosten gaat worden, waar coöperatie en co-existentie de norm zal zijn. Ashkenazi stelde dat de akkoorden de regionale stem tegen Iran versterkt wordt, daar de landen nu niet meer alleen tegenstand bieden. Verder spraken de ministers van de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein hun steun uit voor de tweestatenoplossing en een levensvatbare, onafhankelijke Palestijnse staat, zij hopen dat deze juist via de Abraham-akkoorden er kan komen. De akkoorden geven de mogelijkheid voor progressie op het gebeid van vrede en hebben een halt toegeroepen aan stappen (lees: annexatie) die het proces hadden kunnen doen ontsporen, aldus Alzayani.