Nieuw Rechts en Unie van Rechtse Partijen sluiten alliantie

De partijen Nieuw Rechts en de Unie van Rechtse Partijen zijn tot een akkoord gekomen. Zij zullen in een gezamenlijke alliantie aan de verkiezingen op 17 september deelnemen, vermoedelijk onder de naam Verenigd Rechts.

Ayelet Shaked, lijsttrekker van de nieuwe Verenigd Rechts-alliantie. Bron: Nitzan Hermoni/Wikimedia Commons.

In de praktijk betekent dit een terugkeer naar de situatie voordat het Joodse Huis uit elkaar viel. Naftali Bennett en Ayelet Shaked verlieten de partij en richtten Nieuw Rechts op. De partij zou een minder religieus karakter hebben en daarmee meer kiezers moeten aantrekken. Dit experiment mislukte bij de verkiezingen in april, waarin de partij de kiesdrempel van 3,25% op iets minder dan tweeduizend stemmen misliep. Het restant van het Joodse Huis sloot een alliantie met het uiterst-rechtse Joodse Kracht en behaalde die kiesdrempel wél.

Nu is er dan weer een alliantie tussen alle eerdere facties van het Joodse Huis en staat Joodse Kracht, in ieder geval voorlopig, buitenspel. Ayelet Shaked, die de alliantie zal leiden, riep al wel op tot eenheid rechts van Likoed. Zij wil ook Joodse Kracht en Zehut, de nationaal-libertarische partij van Moshe Feiglin die de vorige keer de kiesdrempel ook niet haalde, onderdeel van de Verenigd Rechts-alliantie maken.

Namens Likoed noemde premier Netanyahu het “onverantwoordelijk” dat Joodse Kracht en Zehut (nog) geen onderdeel van de alliantie zijn. Netanyahu hoopt dat de rechtse partijen een meerderheid halen, zodat hij een rechts kabinet zonder Avigdor Lieberman kan formeren. Zijn weigering om tot een akkoord met de andere rechtse partijen te komen, zorgde ervoor dat de eerdere coalitieformatie vastliep en er nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven. Voor de rechtse partijen telt dus iedere stem. Het behalen van de kiesdrempel is daarbij van groot belang, zo leerde ook Nieuw Rechts in april.

In de alliantie neemt Ayelet Shaked de eerste plaats in. Van de Verenigd Rechts-kandidaten geniet zij de grootste populariteit onder het electoraat. Bovendien heeft zij, in tegenstelling tot Naftali Bennett, haar glazen niet ingegooid bij het meer religieuze publiek. Rafi Peretz (Joodse Huis) neemt de tweede plaats in, Bezalel Smotrich (Nationale Unie) de derde. Naftali Bennett is naar een vierde plek “gedegradeerd”, maar heeft daarmee wel vrijwel zeker een garantie op een Knessetzetel. In de top-10 gaan vier plaatsen naar kandidaten van Nieuw Rechts, dat in april 46% van de gecombineerde stemmen van de Unie van Rechtse Partijen en Nieuw Rechts behaalde.

Of Joodse Kracht, Zehut en eventuele splinters zoals de nieuwe anti-lhbt-partij Noam zich nog bij Verenigd Rechts voegen, zal de komende dagen duidelijk worden. Shaked heeft Joodse Kracht-leider Itamar Ben-Gvir de achtste plaats op de lijst aangeboden. Het is twijfelachtig of hij daarmee de Knesset zou halen en Ben-Gvir noemt het voorstel vooralsnog onvoldoende.