Opnieuw aanval op Israelisch schip

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 15 apr 2021 IRAN ISRAEL TERRORISME

Enkele weken nadat de Helios Ray, een schip onder Israelische registratie, werd aangevallen in de Golf van Oman, kreeg nu het zusterschip Hyperion Ray te maken met een onverwachte aanval. Analisten stellen dat het een nieuwe zet is in de maritieme schaduwoorlog tussen Jeruzalem en Teheran.

Illustratief: Iraans vrachtschip nabij Hong Kong. (bron: Flickr / kartografia)

Volgens bronnen vanuit Hezbollah zou het dus gaan om de Hyperion Ray, die langs de Straat van Hormuz voer, een geostrategisch zeer gevoelig gebied. Hoewel de Hyperion Ray onder Bahamaanse vlag vaart, is de eigenaar van Israelische afkomst. Er kwam geen snelle bevestiging vanuit Israel noch vanuit de VAE. Volgens ingewijden zit de Iraanse Revolutionaire Garde achter de aanval op het schip. Later kwam het Israelische Channel 12 alsnog met bronnen die de aanval bevestigden.

Er zou een explosie hebben plaatsgevonden, maar er zijn geen doden en gewonden gevallen. De aanval komt kort nadat nieuwe centrifuges voor de verrijking van uraniumin Natanz onklaar waren gemaakt, een actie waarvan velen vermoeden dat de Mossad erachter zit. Daarnaast voeren Israel en Iran de afgelopen maanden een schaduwoorlog uit op zee, met over en weer aanvallen op schepen – ook commerciële – en gaan de verwijten over en weer.

Naast de schaduwoorlog op zee liggen de twee landen ook in de clinch over het atoomprogramma van Iran en haar steun aan lokale terreurgroepen als Hezbollah en Hamas. Nu de wereldmachten, waaronder de Verenigde Staten, weer in gesprek trachten te gaan met Iran over een mogelijke terugkeer naar het atoomakkoord van 2015, groeit het ongenoegen in Jeruzalem. Premier Benjamin Netanyahu heeft al vele malen aangegeven dat Israel niet akkoord gaat met een te zwakke deal noch met een Iraanse atoombom. Maar of de gesprekken een succes gaan worden, is nog maar de vraag daar zowel Iran als de Verenigde Staten van elkaar eisen om de eerste stap te zetten. Dat is tot op heden nog niet gebeurd, ondanks pogingen van Europese landen om de twee nader tot elkaar te krijgen.