Radwan: Samenwerking tussen Hamas en Islamitische Jihad groter dan ooit

Volgens Hamas-leider Ismail Radwan is de samenwerking tussen Hamas en Islamitische Jihad “groter en uitgebreider dan ooit.” De uitspraak van de leider in Gaza komt een paar dagen nadat Islamitische Jihad raketten op Israel afvuurde, naar verluidt tegen de wens van Hamas in.

Radwan deed de verbroederende uitspraken over de samenwerking gisteravond op een herdenking georganiseerd door Islamitische Jihad. Een jaar geleden vernietigde het Israelische leger een uit Gaza afkomstige tunnel. Door secundaire ontploffingen – waarschijnlijk door explosieven in de ondergrondse gang – stortte het subterrane bouwwerk een stuk verder in. Hierbij kwamen tien leden van Islamitische Jihad en twee leden van Hamas om. 

De herdenking was een uitgelezen moment voor Radwan om geruchten over rivaliteit tussen de twee Palestijnse facties te sussen. Afgelopen weekeinde vuurde Islamitische Jihad vanuit de door Hamas gecontroleerde Gazastrook 37 raketten af op dorpen in Israel. De jihadistische terreurbeweging is naar verluidt ontevreden dat het geen rol speelt in de onderhandelingen voor een wapenstilstandsakkoord voor Gaza met Egypte. Eerder had de terreurbeweging al laten weten zich niet te zullen houden aan een eventuele overeenkomst gesloten door Hamas.

Op de raketbeschietingen van afgelopen weekeinde na, staan Hamas en Islamitische Jihad bekend om hun goede samenwerking. De vorig jaar ingestorte tunnel die gisteravond werd herdacht, is een voorbeeld van deze coöperatie tussen de twee grootste terreurbewegingen in Gaza.

De twee jihadistische facties lijken dan ook sprekend op elkaar. Ze zijn allebei voort gekomen uit de Moslimbroederschap, beogen een Palestijnse staat onder sharia-wetgeving, genieten steun van Iran en beide facties streven naar de vernietiging van de staat Israel.

De raketaanvallen door Islamitische Jihad zijn volgens Israel met steun van Iran uitgevoerd. Toen de betrekkingen tussen Hamas en de Islamitische Republiek tijdelijk verslechterden, ging de Iraanse Revolutionaire Garde als alternatief meer assistentie aan Islamitische Jihad verlenen. Door de jihadistische beweging terreuraanvallen te laten plegen op Israel, wil Iran naar verluidt de bemiddelingspogingen van Egypte saboteren en de druk op Hamas opvoeren om een agressiever beleid ten aanzien van “het zionistische project” na te gaan streven. 

Door Israel in een conflict in de Gazastrook te trekken, wil Iran voorkomen dat er voortgang in het vredesproces komt. Met de handen vol in het zuiden, hoopt de Islamitische Republiek ten noorden van Israel in Syrië haar aanwezigheid te versterken.