Raket vanuit Gaza op Nahal Oz afgevuurd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 21 aug 2019 GAZA RAKETTEN

Woensdagavond is vanuit de Gazastrook een raket richting Nahal Oz afgevuurd. Het projectiel kwam in een open veld terecht. Het is de derde raketaanval in minder dan een week tijd.

Om ongeveer negen uur lokale tijd was een explosie nabij het Israëlische dorp Nahal Oz te horen. Het bleek te gaan om raket afgevuurd vanuit Beit Hanoun in Noord-Gaza. Het raketalarm ging af op een militaire basis nabij Nahal Oz en het projectiel is in een open veld neergekomen.

Het Israëlische leger bevestigt de raketaanval. Op Twitter laat de IDF weten dat het om de vijfde vanuit Gaza afgevuurde raket in zes dagen gaat. Vrijdagavond werd de sjabbat in Sderot ruw verstoord door een afgeschoten projectiel. Een dag later was het weer raak en werden drie raketten op de Israëlische stad afgevuurd. Het bleek toen te gaan om een afleiding voor een infiltratiepoging door gewapende Palestijnen. Het Israëlische leger wist de aanval echter tegen te houden en heeft drie terroristen doodgeschoten – leden van Hamas, Islamitische Jihad en de aan Fatah gelieerde Al-Aqsa Martelarenbrigades.

De raketaanval op Nachal Oz komt een dag voor het verwachte bezoek van de Qatarese gezant aan de Gazastrook. Mohammed al-Emadi zal dan zoals gebruikelijk miljoenen dollars meebrengen voor investeringen in de kustenclave en om uit te delen aan armlastige Palestijnse gezinnen. Het is echter onduidelijk of Israël gezien de recente provocaties de gezant en het geld door zal laten. Afgelopen dinsdag dreigde Hamas – de terreurbeweging die Gaza bestuurt – met een escalatie als Israël de miljoenen dollars niet doorlaat deze week.