Samidoun door Israël aangemerkt als terroristische organisatie

Als onderdeel van de campagne tegen de terroristische PFLP, heeft het Israëlische ministerie van Defensie de aan PFLP gelieerde organisatie Samidoun aangemerkt als terroristische organisatie. De organisatie is ook in Nederland actief onder de naam Samidoun Nederland.

Samidoun werd in 2012 opgericht door leden van de PFLP en zegt als doel Palestijnen die in Israëlische gevangenissen vastzitten bij te staan. Volgens het Israëlische ministerie van Defensie dient de organisatie echter als de internationale tak van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). De PFLP wordt in de Europese Unie als terroristische organisatie gezien.

Samidoun wordt volgens het Israëlische defensieministerie ingezet om voor de PFLP propaganda te verspreiden, fondsen te werven en activisten te werven. Deze activiteiten dragen bij aan de terroristische activiteiten van het Volksfront tegen Israël.

Het in 1967 opgerichte Volksfront wist al snel beruchtheid te verwerven door middel van aanslagen en vliegtuigkapingen. De PFLP is nauw betrokken bij ‘mensenrechten’organisaties die financiële steun ontvangen van het westen. Deze door de PFLP geïnfiltreerde of opgerichte NGO’s worden gebruikt om terroristen te doen voorkomen als mensenrechtenactivisten en om op te roepen tot boycots tegen Israël via de BDS-beweging. 

Activisten van de aan de PFLP gelieerde organisatie zijn zeer actief in Europa. Zo spraken in 2019 twee leden van het Volksfront in het Europees Parlement, namens Samidoun. Khaled Barakat en Mohammed Khatib maakten van het internationale podium gebruik om op te roepen tot BDS-boycotcampagnes tegen Israël.

Barakat is volgens het Israëlische defensieministerie onderdeel van het leiderschap van de PFLP in het buitenland. De PFLP-leider zou volgens het ministerie betrokken zijn bij het opzetten van terreurcellen op de Westelijke Jordaanoever.

Op 23 augustus 2019 vond een dodelijke bomaanslag plaats bij de Ein Bubin-bron, nabij de nederzetting Dolev. De 46-jarige rabbijn Eitan Shnerb en zijn 19-jarige zoon Dvir raakten gewond toen het explosief afging. De 17-jarige Rina kwam bij de aanval om het leven. Na de aanslag heeft de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet een aantal terreurverdachten gearresteerd, die allen tot dezelfde PFLP-cel zouden behoren die achter de aanslag zit. Een aantal van deze terreurverdachten waren werkzaam bij UAWC, een organisatie die gezien wordt als de landbouwarm van de PFLP en door Nederland werd gesubsidieerd. In afwachting van een onderzoek heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag de financiële steun van Nederland aan UAWC voorlopig stopgezet.

Samidoun is ook actief in Nederland onder de naam Samidoun Nederland. Het document van het Israëlische ministerie van Defensie noemt dan ook expliciet de Nederlandse tak van de aan de PFLP gelieerde organisatie. Vorig jaar organiseerde Samidoun Nederland samen met BDS Nederland en de aan Hamas gelieerde organisatie PGNL in Amsterdam een demonstratie waar geweld werd verheerlijkt en de vernietiging van de staat Israël werd gepropageerd.