Demonstratie in Amsterdam voor ‘martelaren en het Palestijnse verzet’

Radicale anti-Israelorganisaties demonstreren woensdagavond in Amsterdam tegen de mogelijke plannen van de Israelische regering om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. In de aankondiging van het protest wordt opgeroepen tot de vernietiging van Israel en wordt Palestijns terrorisme en martelaarschap verheerlijkt. Ook de organisatoren zelf zijn niet onomstreden: volgens verschillende onderzoeken zouden zij nauwe banden onderhouden met gewapende Palestijnse groepen.

De demonstratie ― georganiseerd door boycotorganisaties Samidoun, PGNL en BDS Nederland ― zal om 18.30 uur plaatsvinden op het Museumplein. CIDI roept de Amsterdamse politie op om de demonstratie strak in de gaten te houden, en direct te handhaven als er antisemitische uitlatingen worden gedaan of als er (zoals verwacht) terreur verheerlijkt wordt.

Israelische annexatieplannen

Volgens het regeerakkoord tussen premier Netanyahu en plaatsvervangend premier Gantz mag de Likoed-partij vanaf woensdag een voorstel in stemming brengen omtrent het toepassen van Israelisch recht in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Hoewel er juridisch-technisch gezien geen sprake is van annexatie – dan moet het gaan om het annexeren van territoir van een andere soevereine staat – wordt het uitbreiden van Israelisch recht naar de Joodse gemeenschappen op de Westoever in de volksmond annexatie genoemd.

Israelische en Amerikaanse functionarissen werken in een gezamenlijk comité aan het bepalen van de exacte grenzen van de annexatie. Het uitgangspunt is hierbij de door de Amerikaanse president Trump in januari gepresenteerde kaart. Of de plannen doorgaan is overigens nog maar de vraag: volgens een vertrouweling van Netanyahu zijn de annexatieplannen in ieder geval uitgesteld. Ook Gantz liet deze week weten dat de coronapandemie nu prioriteit heeft.

‘Lang leve de martelaren’

De mogelijke annexatie was desondanks reden voor Samidoun, PGNL en BDS Nederland om woensdagavond een demonstratie te organiseren. De uitnodiging op Facebook is doorspekt van radicaal taalgebruik en afbeeldingen. “We protesteren tegen de pogingen om Palestina en de bevrijdingsbeweging te liquideren en strijden voor de bevrijding van Palestina van de rivier tot aan de zee,” aldus de organisaties. De organisatoren winden er geen doekjes om dat ze Israels bestaansrecht volledig afwijzen. Er wordt dan ook gesproken over de “ruim honderd jaar durende zionistische kolonisatie van Palestina”.

Ze maken ook duidelijk hoe het gebied ‘bevrijd’ moet worden van de Joodse staat. De uitnodiging wordt afgesloten met “Lang leve de martelaren en het Palestijnse verzet,” waarmee terreur tegen onschuldige burgers door ‘martelaren’ verheerlijkt wordt. Op de poster (linksboven) is tevens een Palestijnse strijder afgebeeld met stenen in zijn hand. Meerdere Israelische burgers, waaronder baby’s, kwamen in het verleden om het leven doordat Palestijnen stenen op hun auto gooiden. Zelfs vorige maand nog overleed de 21-jarige soldaat Amit Ben Yigal toen er een grote steen op zijn hoofd werd gegooid door een Palestijn.

PFLP en Hamas

De verheerlijking van terreur is weinig verrassend, gelet op de organisatoren van de manifestatie. In ieder geval twee van de organisaties, Samidoun en PGNL, hebben banden met Palestijnse terreurgroepen. Samidoun heeft volgens het rapport Terrorists in Suits talloze connecties met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), bekend van vele aanslagen en vliegtuigkapingen. Als voorbeeld noemt het rapport een activist van Samidoun die werd getraind door Hezbollah in Libanon, en vervolgens geld uit Libanon en Syrië naar een PFLP-cel in België smokkelde. Mohammed Khatib, Europa-coördinator van Samidoun, is tevens lid van de PFLP.

Niet alleen de PFLP, maar ook de terreurbeweging Hamas is van de partij. PGNL wordt geleid door Amin Abou Rashed, volgens verschillende onderzoekers en inlichtingendiensten fondsenwerver voor Hamas in Europa. De connecties tussen PGNL en Hamas blijken ook uit openbare bronnen. Rashed is vorig jaar door de terreurgroep in de Gazastrook bijvoorbeeld benoemd tot goodwill-ambassadeur. Eerder (2012) ontving hij ook al een onderscheiding van Hamas-leider Ismail Haniyeh, vanwege zijn betrokkenheid bij de door Hamas gesteunde flotilla naar Gaza.

Dag van Woede

De demonstratie op het Museumplein maakt deel uit van de door Palestijnen uitgeroepen ‘Dag van Woede’. Deze werd woensdag afgekondigd door verschillende Palestijnse facties in de Gazastrook, waaronder de PFLP en Hamas, in reactie op de mogelijke Israelische annexatie van delen van de Westoever. Ook bij de Israelische ambassade in Den Haag vond woensdagmiddag een kleine demonstratie plaats in het kader van de Dag van Woede. Hamas-fondsenwerver Abou Rashed was hier ook bij aanwezig.

De regering van premier Netanyahu overweegt na 1 juli delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Wilt u hier meer over weten? Lees alle artikelen van CIDI over de mogelijke annexatie →